Koploperforum Digitale Treinbesturing Aktieve Gebruikers: 139 / Bezoekers Vandaag: 4378
Hoogste aantal aktieve gebruikers: 563
Google


Koploperforum Digitale Treinbesturing
Startpagina | Mijn bestanden | Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoeken | FAQ
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Selecteer taal
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?

Op 18 Maart 2019 is Paul Haagsma helaas overleden.

Wij wensen de familie en vrienden sterkte toe!

Lees en of praat hier mee.

Open hier de rouwkaart van Paul Haagsma



 Alle forums
 Installatie
 Technische installatie
 ECoS 2 Koploper communicatie
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Volgende pagina
Auteur Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp Pagina: 1 2 (of 2)

Treinofiel

Netherlands
63 berichten

Geplaatst - 12 mrt 2014 :  22:40:01  Toon profiel  Reageer met citaat
Sinds kort ben ik in het bezit van een ECoS 2 maar helaas krijg ik de communicatie tussen de ECoS en Koploper niet correct aan de praat.

Het heeft wel even correct gewerkt maar sinds dat ik 'n keer de locomotieven gesynchroniseerd heb, lukt het niet meer.
Die synchronisatie actie ging overigens ook behoorlijk mis; nadien was ik ongeveer 'n kwart van mijn locomotieven in Koploper kwijt. Dat heb ik inmiddels weer hersteld door een backup terug te zetten.

Wat gebeurt er en wat doe ik?
1. PC (Windows XP / Avast antivirus) aan
2. ECoS (firmware 3.7.0 / vast IP-adres) aan
3. ECoS op Stop zetten
4. Koploper (v8.3 build 0) starten en F5 (start communicatie)
Vervolgens krijg ik de melding:
"Er is geen communicatie met het digitale systeem!"
Vervolgens schakelt de ECoS wel aan maar in Koploper blijft het groene spiegelei icoon (Start communicatie) highlighted en het icoon van de stop communicatie greyed-out.

In Koploper staat het digitaal systeem natuurlijk op Ecos en ook de instellingen voor het "Speciaal digitaal systeem", met name het IP-adres en Poort-nummer zijn correct ingevuld.
PC & ECoS zijn beide op een correcte manier op een switch aangesloten.

Waar gaat het hier mis???


Met vriendelijke groet,
Rolf

Bewerkt door Treinofiel op 12 mrt 2014 22:42:35

Wissels

Netherlands
1447 Posts

Geplaatst - 12 mrt 2014 :  23:04:00  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wissels  Reageer met citaat
Hallo Rolf,

wat zijn de adressen ingesteld op Ecos.

Ik werk vrijwel met dezelfde configuratie, al hoewel met een CS1Reloaded ipv. Ecos2.

Bv. 192.168.1.225 voor ip adres (bij voorkeur geen lage nummers voor het laatste adres gebruiken in verband met automatisch aanmelden en verkrijgen ip adres van andere apparaten.

Klein advies nooit je locs via m4 cq. railcom aan laten melden met geopende communicatie met koploper. Omdat de Ecos met interne nummers kan gaan schuiven. Pas na je locs aangemeld zijn de communicatie openen.

met vriendelijke groet,

Walter


Marklin testbaan met 6021/6050 Vaste baan met Central Station 1 Reloaded.
Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 12 mrt 2014 :  23:21:26  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Walter,

Bedankt voor je reactie.

Maar er is geen IP conflict! DHCP deelt adressen uit vanaf .50 Alle vaste IP adressen in mijn netwerk zitten daaronder. ECoS heeft .25


Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

Wissels

Netherlands
1447 Posts

Geplaatst - 12 mrt 2014 :  23:40:46  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wissels  Reageer met citaat
Hallo Rolf,

je kan proberen allereerst proberen je Ecos te bereiken via hetzelfde ip adres, om deze gewoon in je internetexplorer in te geven. Nadat dit gelukt is je explorer afsluiten en met koploper proberen de verbinding op te zetten. Het poortnummer 15471 is standaard de juiste.

Met Avast (nieuwst versie geupdate) en XP met alle updates heb verder geen speciale instellingen voor koploper.

De Microsoft firewall is uitgeschakeld, en ik gebruik normale netwerkkabels op mijn switch.

met vriendelijke groet,

Walter

Marklin testbaan met 6021/6050 Vaste baan met Central Station 1 Reloaded.
Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Ga naar bovenaan de pagina

Freak

68 Posts

Geplaatst - 12 mrt 2014 :  23:50:08  Toon profiel  Reageer met citaat
Koploper
IP-adres: 192.168.1.XXX

ECoS 2
IP-adres: 192.168.1.XXX
Gateway: 0.0.0.0
Netmask: 255.255.255.0
DHCP-server: Uit
Bevestig de instellingen met het groene vinkje en start de ECoS opnieuw op.

XXX mag liggen tussen 1 en 254 (uitgezonderd 151)
192.168.1.151 wordt bij de ECoS en CS1R ook voor andere doeleinden gebruikt, o.a. voor troubleshooting.


Mvg,
Peter
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 13 mrt 2014 :  07:31:38  Toon profiel  Reageer met citaat
Naar aanleiding van jullie reacties zijn er twee zaken die ik vanavond ga checken:
1. Firewall settings
2. Gateway op de ECoS, die staat nu ingesteld op het IP-adres van mijn router.

Ter info: ik kan de ECoS gewoon via de browser benaderen en hij reageert ook normaal op een ping opdracht vanuit de DOS-prompt.
Tot slot: ik heb een IT-achtergrond....


Met vriendelijke groet,
Rolf

Bewerkt door Treinofiel op 13 mrt 2014 10:02:49
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 13 mrt 2014 :  20:28:39  Toon profiel  Reageer met citaat
Helaas.....
Beide oplossingen
- Windows Firewall uit &
- IP-Gateway in ECoS op 0.0.0.0
mogen niet baten; zelfde symptomen.

Voor de zekerheid ook de sessie/het tabblad in mijn browser naar de ECoS afgesloten. Maar ook dat maakt niet uit!

Mijn vermoeden is eigenlijk al vanaf het begin dat het ergens anders zit; niet in de IP-instellingen in de ECoS.

Zoals reeds eerder vermeld gaat het fout sinds een mislukte "Synchronisatie digitaal systeem". Lijkt wel of Koploper onder water iets bezet/vast houdt waardoor er geen nieuwe communicatie sessie met de ECoS tot stand gebracht kan worden.

Wie heeft er nog slimme ideeen?


Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

Freak

68 Posts

Geplaatst - 13 mrt 2014 :  21:40:22  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Rolf,

Je kan de ECoS via de webbrowser wel benaderen, dat houdt in dat communicatie mogelijk is.
Overbodig om te zeggen maar bij Globale instellingen vinkje weg bij testen zonder communicatie.
Maak eens een lege database met het juiste IP-adres en poortnummer aan en kijk of er dan wel communicatie mogelijk is.


Mvg,
Peter
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 14 mrt 2014 :  00:28:04  Toon profiel  Reageer met citaat
Er gebeuren hele vreemde dingen ?!?!?

Ik heb een oude database van mijn testbaan geopend die nog op mijn oude centrale 6021 ingesteld stond.
Omgezet naar Ecos, vervolgens digitale onderdelen aangepast & decodertypes ingevuld bij de locomotieven. De locomotievenlijst in deze database bevatte niet hetzelfde aantal locs (maar minder) als in mijn huidige database.
Ook met deze database is starten communicatie niet mogelijk; zelfde foutmelding.
Maar nadat ik dat geprobeerd had zijn er ineens spontaan een aantal MFX locs in de loclijst verschenen!
De loc die op de linkerregelaars van de Ecos geselecteerd was (rechterregelaar geen loc op gekozen), heeft in koploper ineens een ander kenmerk gekregen en als decodertype MFX gekregen terwijl dit een Motorola 14 loc is/was; spontaan gewijzigd.....
Dit blijkt echter ook met een aantal andere locs gebeurt te zijn; daar blijken het kenmerk en decodertype veranderd te zijn in de kenmerken van MFX locs die nu in mijn Ecos zitten maar voorheen nog niet in de loclijst van deze koploper database zaten.

Wat gebeurt hier???


Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 14 mrt 2014 :  00:49:09  Toon profiel  Reageer met citaat
Volgende test: nieuwe database aangemaakt met Ecos besturingssysteem.
Starten communicatie met lege database: geen probleem!
Vervolgens twee locs (1 Motorola & 1 DCC) gesynchroniseerd vanuit de Ecos naar Koploper: geen probleem!
Rijden met deze twee locs: geem probleen!.
Rijden met de automatisch gesynchroniseerde MFX locs: geen probleem.
Vervolgens alle locs gesynchroniseerd van Ecos naar Koploper: geen probleem.
En ook nog steeds is communicatie starten & stoppen geen probleem.

Hiermee is voor mij bevestigd dat mijn oorspronkelijke database op de een of andere manier corrupt is geraakt door een synchronisatieproces dat de mist in is gegaan.

Maar hoe los ik dat nu op?


Met vriendelijke groet,
Rolf

Bewerkt door Treinofiel op 14 mrt 2014 00:49:35
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 14 mrt 2014 :  01:25:56  Toon profiel  Reageer met citaat
Ik begin te vermoeden dat het fout is gegaan doordat ik gezondigd heb tegen de tip die Walter heeft gegeven in de 2e reactie van dit draadje (wat ik toen helaas nog niet wist.... :-(

En daarbij dat ik MFX locs (in de Ecos) heb met hetzelfde adres als niet MFX locs in mijn Koploper database.
Daar zit volgens mij de oorzaak in het veranderen van het kenmerk en decodertype van een loc in Koploper.

Hopelijk kan ik eea oplossen door deze "bijzondere" gevallen te verwijderen aan zowel Ecos als Koploper kant.




Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 14 mrt 2014 :  10:14:36  Toon profiel  Reageer met citaat
HELP !!!

Nog steeds geen communicatie mogelijk tussen Ecos en Koploper.
Er veranderen nu geen kenmerken en decodertypes van onjuiste locs in koploper meer bij het opstarten van de communicatie.
Maar Koploper schakelt nog steeds niet in; Ecos wel.
In de logging zie ik wel dat er onder water dus wel communicatie tussen KL en Ecos plaats vindt. Zie hier een stukje van de communicatie logging

215 130320953 (s): Cycli: 0
216 130321015 (s): Cycli gemiddeld: 0
217 130321015 (s): Cycli correctie getal: 0
218 130321015 (s): Rijdende treinen: 0
219 130321015 (s): Systeembronnen vrij: 100%
220 130321078 (v): LokID: 1002: addr = 102
221 130321078 (v): LokID: 1002: name = Re 4/4 IV 10102
222 130321078 (v): LokID: 1002: protocol = DCC28
223 130321078 (v): LokID: 1004: addr = 71
224 130321078 (v): LokID: 1004: name = BR 114
225 130321078 (v): LokID: 1004: protocol = DCC128
226 130321078 (v): LokID: 1005: addr = 57
227 130321078 (v): LokID: 1005: name = BR 232 Tunes
228 130321078 (v): LokID: 1005: protocol = MFX
229 130321078 (v): LokID: 1006: addr = 60
230 130321093 (v): LokID: 1006: name = BR 798 667-2
231 130321093 (v): LokID: 1006: protocol = MFX
232 130321093 (v): LokID: 1007: addr = 50
233 130321093 (v): LokID: 1007: name = E 50 045
234 130321093 (v): LokID: 1007: protocol = MFX
235 130321093 (v): LokID: 1008: addr = 10
236 130321093 (v): LokID: 1008: name = E 10 345
237 130321093 (v): LokID: 1008: protocol = MFX
238 130321093 (v): LokID: 1009: addr = 6
239 130321093 (v): LokID: 1009: name = BR 602
240 130321093 (v): LokID: 1009: protocol = MFX
241 130321093 (v): LokID: 1010: addr = 16
242 130321093 (v): LokID: 1010: name = V 160
243 130321093 (v): LokID: 1010: protocol = MFX
244 130321093 (v): LokID: 1014: addr = 59
245 130321093 (v): LokID: 1014: name = BR 323 K#134;
246 130321093 (v): LokID: 1014: protocol = MM14
247 130321093 (v): LokID: 1016: addr = 66

Hoe kan ik dit oplossen?


Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

marklinmoos

Netherlands
56 Posts

Geplaatst - 14 mrt 2014 :  11:48:39  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Rolf,
Na aanleiding van je eerste bericht.
Na het synchroniseren van de lokomotiefen heb ik in het verleden ook een hoop narigheid gehad.Ik heb toen ergens gelezen dat je i.v.m MFX nooit van Koploper naar Digitale Centrale moet synchroniseren, maar altijd van DIGITALE CENTRALE NAAR KOPLOPER.
Ik heb toen alle lokomotiefen in beide systemen gewist, in de ecos opnieuw opgezet en toen gesynchroniseerd NAAR KOPLOPER.
Van computers heb ik geen verstand.
Misschien heb jij er ook iets aan.
Veel succes Simon

Marklin CS 1 uploaded naar Ecos, Windows 7, KL 8.1, C-rails
Een gelukkige Koploper
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 14 mrt 2014 :  11:59:10  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Simon,

Bedankt voor je reactie, daar heb ik denk ik wel wat aan.
Als ik me goed kan herinneren heb ik idd van KL naar de ECoS gesynchroniseerd....
En daar is alle ellende idd begonnen...
Maar alle locs in KL opnieuw aanmaken.....#128554; nogal 'n klus met 96 locs....
In de ECoS heb maar een gedeelte gedefinieerd.
Ik denk dat ik eens begin met in beide systemen de MFX locs te verwijderen

Nogmaals bedankt voor de tip!


Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

Wissels

Netherlands
1447 Posts

Geplaatst - 14 mrt 2014 :  15:59:15  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wissels  Reageer met citaat
Hallo,

let op mijn opmerking communicatie pas openen nadat alle locs zich op de Ecos zijn aangemeld, pas dan zijn de Locid.nrs. stabiel in de centrale, koploper communiceert na synchronisatie pas daarna via het Locid.nr. met de centrale.

met vriendelijke groet,

Walter

Marklin testbaan met 6021/6050 Vaste baan met Central Station 1 Reloaded.
Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 14 mrt 2014 :  17:22:08  Toon profiel  Reageer met citaat
Wat ik me afvroeg: kan ik op de een of andere manier de Locid's in Koploper bekijken of wijzigen?

Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

Wissels

Netherlands
1447 Posts

Geplaatst - 14 mrt 2014 :  17:51:33  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wissels  Reageer met citaat
Hallo Rolf,

je kan in synchronisatie de betreffende id. nummers zien, maar helaas niet aanpassen,

met vriendelijke groet,

Walter

Marklin testbaan met 6021/6050 Vaste baan met Central Station 1 Reloaded.
Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Ga naar bovenaan de pagina

Freak

68 Posts

Geplaatst - 14 mrt 2014 :  17:56:27  Toon profiel  Reageer met citaat
Klopt, deze worden door de ECoS/CS1R aangemaakt en zijn niet te wijzigen. Geldt voor zowel Koploper als de centrale.


Mvg,
Peter
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 17 mrt 2014 :  23:07:30  Toon profiel  Reageer met citaat
HELP !!!!!!!!!!
Ik ben ten einde raad; nog steeds geen communicatie tussen ECoS en Koploper.
Als jullie eens wisten wat ik inmiddels sinds de laatste post allemaal gedaan/geprobeerd heb met behulp van Walter (waarvoor dank)...

De laatste poging om alles in sync te krijgen omvatte de volgende stappen:
- Lege test-database aangemaakt in KL
- Locs gesync-ed vanuit de ECoS naar KL naar deze database.
- Deze locs geexporteerd uit KL

- Normale baan-database geopend
- Een voor een alle locs die in de ECoS (en bonvenstaande export van KL) zitten, verwijderd.
- Loc export van test-database geimporteerd in baan-database.
- Starten communicatie tussen ECoS en KL.....

En dan vervolgens nog de melding krijgen: "Er is geen communicatie met het digitale systeem!"

Wie het weet mag het zeggen!
Zou bijna een beloning uitreiken voor de gouden tip ;-)
(en die is niet alle locs verwijderen.....)



Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

marklinmoos

Netherlands
56 Posts

Geplaatst - 18 mrt 2014 :  10:30:53  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Rolf,
Als je nog een back-up kan maken ? zet die dan eens op het forum,dan kunnen "geleerden"misschien eens voor je piekeren.
Groeten Simon.

Marklin CS 1 uploaded naar Ecos, Windows 7, KL 8.1, C-rails
Een gelukkige Koploper
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 18 mrt 2014 :  19:46:43  Toon profiel  Reageer met citaat
Bij deze twee backup's van mijn situatie
1. Backup van de Ecos-database (ECOS-locs) waarin alleen de synchroniseerde locs vanuit de ECoS zitten.
2. Backup van mijn baan-database (Modelbaan-Rolf) waarin gisteravond de locs-export vanuit de Ecos-database zijn geimporteeerd, voordat deze locs in deze baan-database handmatig zijn verwijderd.

Dit laatste is gedaan om te kunnen garanderen dat de locid's in de Ecos gelijk zijn aan die in Koploper.
Maar schijnbaar is dat niet genoeg; schijnbaar zit er onder water nog een erfenis in de koploper database agv de mislukte 1e synchronisatie, die het verhinderd om de communicatie tot stand te brengen.

Download Attachment: ECOS-locs_20140317_142412.bck
17,34 KB

Download Attachment: Modelbaan-Rolf_20140318_014139.bck
109,31 KB

Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

marklinmoos

Netherlands
56 Posts

Geplaatst - 19 mrt 2014 :  12:16:27  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Rolf,
In de Modelbaan Rolf zie ik dat er een aantal lokomotieven het zelfde decoder nummer hebben. Waarom doe je dat ?
Heb nu geleerd dat je meerdere decoders nummers in koploper kan hebben als er maar één actief is aangevinkt.
ECOS kent het begrip actief en niet actief niet,dus bij synchronisatie van Koploper naar Ecos pikt de Ecos dat niet.
Tussen twee(((jes) Synchroniseren VAN Koploper NAAR Ecos is uit de boze.
Groeten Simon.





Marklin CS 1 uploaded naar Ecos, Windows 7, KL 8.1, C-rails
Een gelukkige Koploper
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 19 mrt 2014 :  19:39:09  Toon profiel  Reageer met citaat
Simon,

Ik kom van een 6021 en daar had ik maar 79 adressen tot mijn beschikking, dus moest ik wel dubbele adressen hanteren.
Het ontdubbelen ben ik, sinds ik in het bezit ben van de Ecos, nog niet aan toegekomen, mede door dit probleem.
Zoals je zegt: in KL is dit geen probleem en in de praktijk had ik natuurlijk nooit twee locs met hetzelfde adres op de baan staan.

Inmiddels is het mij bekend dat ik niet moet synchroniseren van KL naar de Ecos; dat is denk ik precies waar het fout is gegaan bij mij.

Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 19 mrt 2014 :  23:25:10  Toon profiel  Reageer met citaat
Op advies van Peter in KL bij
Instellingen voor digitaal system.
Vinkje geplaatst bij "Alleen actieve locomotieven in digitaal systeem".

Maar helaas....
Starten communicatie in KL geeft nog steeds de bekende melding bij Modelbaan-Rolf.
Inmiddels krijg ik dan ook (na het starten van de communicatie in KL) op de Ecos bovenin links een icoon van een uitroepteken in een gele cirkel.
Als ik daar op klik krijg ik de logging van de Ecos te zien, maar daar staan geen foutmeldngen in.

Even voor de duidelijkheid: bij de database ECOS-Locs heb ik het probleem niet; met of zonder vinkje. Daarmee kan ik de communicatie wel starten.

Firmware Ecos: 3.7.0


Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

Treinofiel

Netherlands
63 Posts

Geplaatst - 22 mrt 2014 :  13:21:02  Toon profiel  Reageer met citaat
EINDELIJK !!!

Na een reset van de ECoS naar fabrieksinstellingen is communicatie tussen de ECoS en Koploper weer mogelijk!

Vind het toch bijzonder dat dit de oplossing is omdat de ECoS (voor reset) wel communiceerde met een andere KL-database ....
En het jammere van de zaak vind ik ook dat ik nu eigenlijk niet weet wat er mis was tussen de ECoS en deze database.

Zo nu maar eens zorgen dat alle locs aan beide kanten op de juiste manier geregistreerd worden. Eerst maar eens de registratie van alle MFX locs rustig afwachten ..

Allen bedankt voor het meedenken en de reacties!

Met vriendelijke groet,
Rolf
Ga naar bovenaan de pagina

Wissels

Netherlands
1447 Posts

Geplaatst - 22 mrt 2014 :  15:29:20  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wissels  Reageer met citaat
Hallo Rolf,

mooi dat het werkt, de aanhouder wint,

met vriendelijke groet,

Walter

Marklin testbaan met 6021/6050 Vaste baan met Central Station 1 Reloaded.
Doe wat je zegt, dan lieg je niet.
Ga naar bovenaan de pagina
Pagina: 1 2 (of 2) Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  
Volgende pagina
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Ga naar:
Koploperforum Digitale Treinbesturing © EKweb 2006
Ga naar begin van deze pagina