Koploperforum Digitale Treinbesturing Aktieve Gebruikers: 347 / Bezoekers Vandaag: 12735
Hoogste aantal aktieve gebruikers: 1044
Koploperforum Digitale Treinbesturing
Startpagina | Mijn bestanden | Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoeken | FAQ
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Selecteer taal
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?

Op 18 Maart 2019 is Paul Haagsma helaas overleden.

Wij wensen de familie en vrienden sterkte toe!

Lees en of praat hier mee.

Open hier de rouwkaart van Paul Haagsma



 Alle forums
 Algemeen
 Problemen forum
 geen bezetmeldingen
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Auteur  Onderwerp Volgend onderwerp  

blom0552

Netherlands
31 berichten

Geplaatst - 27 jun 2024 :  13:23:44  Toon profiel  Reageer met citaat
Beste forumleden,
Wie kan mij helpen met het volgende probleem. Ik heb een crash met mijn laptop (Windows 10) gehad en moest die gaan vervangen. Dit is er 1 geworden waarop Windows 11 draait. Met de oude laptop werkte alles nog prima. Helaas nu met de nieuwe laptop krijg ik geen bezetmeldingen te zien waardoor het automatisch rij proces niet kan worden uitgevoerd. Mijn baanconfiguratie bestaat uit de volgende onderdelen:
- Laptop met Windows 11
- Besturing d.m.v. Koploper 9.4
- Systeem Intellibox Basic Loconet versie type 65060
- Rosoft loconet s88LN converter
- 4 bezetmeldmodules s88 met 16 contacten per melder (Rosoft en LDT)
- 5 wisseldecoders (Rosoft)
Ik kan in het programma Koploper de wissels bedienen. Lok adresseren voor het automatisch rijproces maar bij de start verliest de lok direct het contact omdat deze niet wordt gedetecteerd door een bezetmelder(s). Ook de wisselstraten worden dan niet aangestuurd. Iets in de communicatie tussen Laptop/Intellibox/s88LN en de modelspoorbaan gaat niet goed. Heb ondertussen Koploper, s88LN driver verwijderd en de Intellibox naar fabrieksinstellingen gezet. Alles opnieuw opgebouwd. De IB als loconet geconfigureerd als Interface 63120 met LNCV 0 = 1, LNCV 2 = 1 en LNCV 4 = 0
Daarna de driver s88LN van Rosoft geprogrammeerd
Daarna heb ik koploper opnieuw ge´nstalleerd en de database met mijn modelbaan ingelezen.
De database instellingen van Koploper op Loconet gezet met een baudrate 115200 via com-poort 3
Opgestart met het groene spiegelei komt alles netjes met elkaar in verbinding maar blijven de bezetmeldingen weg. Heb als laatste poging in koploper aangegeven met 3 bezetmelder modules te werken en de UTP-kabel vanaf de s88LN naar de 2e bezetmeldmodule gebracht. Helaas ook dit mocht niet baten. Ben op zoek gegaan naar contact gegevens van onze alwetende in deze situaties Wim Ros. Wat is dit jammer dat hij van het toneel is verdwenen. Ik ben nu opzoek naar een goede opvolging van Wim. Wie oh wie staat er op en helpt mij hiermee verder. Ik sluit om het hele verhaal compleet te hebben mijn koploper database bij. Met belangstelling wacht ik de reacties af.
Met een vriendelijke groet,
Jan


2024626224814_Baanplan2024.zip

JPJ

Netherlands
508 Posts

Geplaatst - 27 jun 2024 :  13:39:55  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Jan,

Bij digitale onderdelen, en dan bij de bezetmelders moet je denk ik de fout zoeken.
Maar sowieso kan deze baan toch niet goed werken.
Er zijn nergens wissels in de rijwegen geselecteerd.

Jos

PS. Is dit wel de goede database ?

Bewerkt door JPJ op 27 jun 2024 13:44:17
Ga naar bovenaan de pagina

blom0552

Netherlands
31 Posts

Geplaatst - 27 jun 2024 :  15:32:06  Toon profiel  Reageer met citaat

Beste Jos,

Bedankt voor je reactie. Je hebt helemaal gelijk dat de wisselstraten nog niet gedefinieerd waren. Dat heb ik inmiddels gedaan. Ook naar de digitale instellingen gekeken in koploper maar ook daar zie ik geen missers. Na de invoering van de wisselstraten nog eens opgestart. Alles komt keurig netjes in en uit koploper kan ik alle wissels netjes bedienen met de muis. Ook vanaf de Intellibox heb ik een goed resultaat. Ook wanneer ik een lok in een blok positioneer voor automatisch rijproces wordt het betreffende blok netjes rood. Wanneer ik het automatisch proces start wordt het richtingsblok keurig geel. Wanneer de trein daar aankomt kleurt deze niet naar rood maar blijft gewoon geel en de lok gaat er ongecontroleerd vandoor. Hetgeen voor mij betekent dat er in de communicatie tussen Intellibox en koploper niet goed gaat. Ik vraag mij af of er in de Intellibox een CV instelling niet juist staat t.b.v. de loconet instellingen. Wat is jouw idee daarover? Hoor weer graag van je. Groet, Jan
quote:
Oorspronkelijk geplaatst door JPJ

Hallo Jan,

Bij digitale onderdelen, en dan bij de bezetmelders moet je denk ik de fout zoeken.
Maar sowieso kan deze baan toch niet goed werken.
Er zijn nergens wissels in de rijwegen geselecteerd.

Jos

PS. Is dit wel de goede database ?

Ga naar bovenaan de pagina

JPJ

Netherlands
508 Posts

Geplaatst - 27 jun 2024 :  16:22:36  Toon profiel  Reageer met citaat
Hoi Jan,

Heb je de bezetmelders wel goed in de blokken ingevuld ?
En werken die ook ?

Ook kun je via het testprogramma van Koploper de bezetmelders testen.
Tabblad algemeen, en dan naar testen gaan.

Jos
Ga naar bovenaan de pagina

Ben

Netherlands
915 Posts

Geplaatst - 27 jun 2024 :  16:32:57  Toon profiel  Reageer met citaat
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=111897.msg3222478782#msg3222478782
Ga naar bovenaan de pagina

blom0552

Netherlands
31 Posts

Geplaatst - 27 jun 2024 :  16:46:09  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Jos,

Als ik naar mijn "spin" kijk en per blok de eigenschappen bekijk heb ik alle richtingen en de daarbij aan te rijden bezetmeldingen goed staan. Helaas krijg ik met de test ook niets te zien. Het vreemde is dat ik voordat de oude laptop crashte de baan uitstekend heeft gedraaid. Het communicatie probleem is ontstaan met de nieuwe laptop met Windows 11. Uiteindelijk was dit het enige verschil. Ben op zoek gegaan naar de oorzaak en heb daarmee de gehele digitale configuratie opnieuw ingevoerd en koploper opnieuw ge´nstalleerd. Ook de Intellibox teruggezet naar fabrieksinstellingen. Dit alles zonder resultaat. Ik ben even het licht kwijt. Als je nog meer suggesties hebt houd ik mij aanbevolen. Waarvoor mijn dank. Groet, Jan
quote:
Oorspronkelijk geplaatst door JPJ

Hoi Jan,

Heb je de bezetmelders wel goed in de blokken ingevuld ?
En werken die ook ?

Ook kun je via het testprogramma van Koploper de bezetmelders testen.
Tabblad algemeen, en dan naar testen gaan.

Jos



Bewerkt door blom0552 op 27 jun 2024 17:06:48
Ga naar bovenaan de pagina

blom0552

Netherlands
31 Posts

Geplaatst - 27 jun 2024 :  17:11:43  Toon profiel  Reageer met citaat
Jos,

Ik heb zoals je adviseerde nog even de test uit koploper geprobeerd. Hierbij zie ik nu dat van de eerste bezetmeldmodule de melders 1.01 en 1.02 in blok 1 oplichten. Dat is ook het enige wat wel werkt. Na de bezetmeldingen test ook de wissels getest en die voldeed in zijn geheel. Dus de onderlinge communicatie lijkt toch wel te werken. Ik begin zo langzaamaan te geloven dat mijn eerste bezetmeldmodule is gaan hemelen. Wat denk jij en hoe kan ik dat testen?

Groet,

Jan

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door blom0552

Hallo Jos,

Als ik naar mijn "spin" kijk en per blok de eigenschappen bekijk heb ik alle richtingen en de daarbij aan te rijden bezetmeldingen goed staan. Helaas krijg ik met de test ook niets te zien. Het vreemde is dat ik voordat de oude laptop crashte de baan uitstekend heeft gedraaid. Het communicatie probleem is ontstaan met de nieuwe laptop met Windows 11. Uiteindelijk was dit het enige verschil. Ben op zoek gegaan naar de oorzaak en heb daarmee de gehele digitale configuratie opnieuw ingevoerd en koploper opnieuw ge´nstalleerd. Ook de Intellibox teruggezet naar fabrieksinstellingen. Dit alles zonder resultaat. Ik ben even het licht kwijt. Als je nog meer suggesties hebt houd ik mij aanbevolen. Waarvoor mijn dank. Groet, Jan
quote:
Oorspronkelijk geplaatst door JPJ

Hoi Jan,

Heb je de bezetmelders wel goed in de blokken ingevuld ?
En werken die ook ?

Ook kun je via het testprogramma van Koploper de bezetmelders testen.
Tabblad algemeen, en dan naar testen gaan.

Jos




Ga naar bovenaan de pagina

JPJ

Netherlands
508 Posts

Geplaatst - 27 jun 2024 :  17:20:27  Toon profiel  Reageer met citaat
Hoi Jan,

Bij onderhouden digitale onderdelen zie ik wel het aantal bezetmelder modules, maar ik zie daar nergens de nummers, bij van nummer... tot en met ... .

Jos
Ga naar bovenaan de pagina

blom0552

Netherlands
31 Posts

Geplaatst - 27 jun 2024 :  17:58:39  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Jos,

Bij bezetmelders is het niet nodig om aan te geven hoeveel contacten dit zijn. Het invullen kan overigens niet eens. Dat is alleen van toepassing bij de Decoder63 methode.

Groet,

Jan

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door JPJ

Hoi Jan,

Bij onderhouden digitale onderdelen zie ik wel het aantal bezetmelder modules, maar ik zie daar nergens de nummers, bij van nummer... tot en met ... .

Jos

Ga naar bovenaan de pagina

Ben

Netherlands
915 Posts

Geplaatst - 27 jun 2024 :  18:39:34  Toon profiel  Reageer met citaat
Jan, heb je op de link geklikt? Daar krijg je antwoord op je vraag die je gisteravond hebt gesteld.
Ga naar bovenaan de pagina

blom0552

Netherlands
31 Posts

Geplaatst - 27 jun 2024 :  20:58:32  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Ben,

Zie mijn citaat in Beneluxspoor.net

Groet,

Jan

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door Ben

Jan, heb je op de link geklikt? Daar krijg je antwoord op je vraag die je gisteravond hebt gesteld.

Ga naar bovenaan de pagina

Bonaza

Belgium
751 Posts

Geplaatst - 28 jun 2024 :  10:21:38  Toon profiel  Reageer met citaat
Hi Jan,

Je item staat volledig op de foute plaats. Dit is geen forum fout. Je kan dit beter plaatsen bij koploper gevorderden, dan zullen veel meer forumleden je probleem lezen en mogelijk met een oplossing aandraven.

grts

Marcel
Ga naar bovenaan de pagina

blom0552

Netherlands
31 Posts

Geplaatst - 28 jun 2024 :  11:30:03  Toon profiel  Reageer met citaat
Hoi Marcel,

Bedankt voor je tip. Weet jij of ik het gehele draadje kan verplaatsen naar de nieuwe omgeving? Alvast bedankt voor je reactie.

Groet,

Jan

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door Bonaza

Hi Jan,

Je item staat volledig op de foute plaats. Dit is geen forum fout. Je kan dit beter plaatsen bij koploper gevorderden, dan zullen veel meer forumleden je probleem lezen en mogelijk met een oplossing aandraven.

grts

Marcel

Ga naar bovenaan de pagina

Ben

Netherlands
915 Posts

Geplaatst - 28 jun 2024 :  12:14:59  Toon profiel  Reageer met citaat
Nee dat kan je niet zelf. En het hoeft ook niet, het feit dat het gelezen wordt blijkt uit de post van Bonaza en je hebt toch hulp? Bovendien is je probleem helemaal geen Koploper probleem.
Ga naar bovenaan de pagina

Bonaza

Belgium
751 Posts

Geplaatst - 28 jun 2024 :  13:50:45  Toon profiel  Reageer met citaat
Beste Jan,

Je kan gewoon de tekst bij de eerste post uit dit item kopieren en een nieuw item starten en daarin je kopie plakken. De fout kan eigenlijk niets te maken hebben met de overstap naar een nieuwe laptop werkende onder windows 11.
Als locs ergens niet gedetecteerd worden door een bezetmelders beginnen ze een eigen leven te leiden. Mogelijk door een defecte bezetmelder. Foutief ingegeven bezetmelders of foutief aangesloten.

grts

Marcel
Ga naar bovenaan de pagina

blom0552

Netherlands
31 Posts

Geplaatst - 28 jun 2024 :  14:59:40  Toon profiel  Reageer met citaat
Hoi Marcel,

Bedankt voor het meedenken. Ik denk ook dat mijn eerste bezetmeldmodule defect is geraakt waardoor de andere 3 niet doorgemeld worden.

Het ging mij er om als ik mijn vraag in de tab Gevorderden plaats dat niet alleen mijn vraag daar komt maar ook de al gegeven reacties zodat we niet in herhalingen vallen. Blijkbaar is dat dus niet mogelijk. Ik ga het verhaal dan nu ook bij gevorderden plaatsen.

Groet,

Jan
quote:
Oorspronkelijk geplaatst door Bonaza

Beste Jan,

Je kan gewoon de tekst bij de eerste post uit dit item kopieren en een nieuw item starten en daarin je kopie plakken. De fout kan eigenlijk niets te maken hebben met de overstap naar een nieuwe laptop werkende onder windows 11.
Als locs ergens niet gedetecteerd worden door een bezetmelders beginnen ze een eigen leven te leiden. Mogelijk door een defecte bezetmelder. Foutief ingegeven bezetmelders of foutief aangesloten.

grts

Marcel

Ga naar bovenaan de pagina
   Onderwerp Volgend onderwerp  
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Ga naar:
Koploperforum Digitale Treinbesturing © EKweb 2006
Ga naar begin van deze pagina