Koploperforum Digitale Treinbesturing Aktieve Gebruikers: 182 / Bezoekers Vandaag: 3252
Hoogste aantal aktieve gebruikers: 1070
Koploperforum Digitale Treinbesturing
Startpagina | Mijn bestanden | Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoeken | FAQ
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Selecteer taal
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?

Op 18 Maart 2019 is Paul Haagsma helaas overleden.

Wij wensen de familie en vrienden sterkte toe!

Lees en of praat hier mee.

Open hier de rouwkaart van Paul Haagsma Alle forums
 Koploper
 Gevorderden
 Onthouden logische actie
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Auteur Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  

MRdirect

Netherlands
280 berichten

Geplaatst - 14 apr 2020 :  14:25:21  Toon profiel  Bezoek de homepagina van MRdirect  Reageer met citaat
Voor gebruik als de logische actie niet meer waar is zou ik de uitkomst van de logische actie willen bewaren. Met de mogelijkheid deze te resetten als de speciale actie waar deze gebruikt wordt is uitgevoerd.
Nu doe ik dat dmv een telfunctie maar dat is nogal omslagtig omdat deze niet direct in een speciale actie is te gebruiken. En je hebt tweede telfunctie nodig om hier weer een logische actie van te maken.
Is er een simpeler methode?

m.vr.gr. Marco

http://www.MRdirect.nl : MRdirect (P50xb / LocoNet), Marklin-K, Draaischijf HK, Servomotor-wisseldecoders (Rosoft), 1 Motorola (tbv Sinusmotor) en DCC decoders

hubertus

Netherlands
1808 Posts

Geplaatst - 14 apr 2020 :  14:46:18  Toon profiel  Reageer met citaat
Bedoel je dat je wilt onthouden als de logische actie waar is geweest, ook al wordt die actie inmiddels niet waar?
Zo ja, dan zou ik een tweede logische actie maken die je in een sequens waar laat worden als de eerste logische actie waar wordt.
De reset kan ook weer met een sequens.

groet, Huub
Ga naar bovenaan de pagina

MRdirect

Netherlands
280 Posts

Geplaatst - 14 apr 2020 :  16:42:38  Toon profiel  Bezoek de homepagina van MRdirect  Reageer met citaat
Hallo Huub,

In mijn > 20 jaar Koploper gebruik ben ik nog nooit aan de sequences begonnen. Ik ga de handleiding eens doornemen. Nooit te oud om te leren.

Bedankt, Marco

http://www.MRdirect.nl : MRdirect (P50xb / LocoNet), Marklin-K, Draaischijf HK, Servomotor-wisseldecoders (Rosoft), 1 Motorola (tbv Sinusmotor) en DCC decoders
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
6182 Posts

Geplaatst - 14 apr 2020 :  18:35:38  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Zolang zit dat er ook nog niet in.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

tomprins

Netherlands
536 Posts

Geplaatst - 15 apr 2020 :  21:06:40  Toon profiel  Reageer met citaat
Het probleem met sequenzen is niet dat ze ingewikkeld zijn, maar mensen denken dat het zo is. Een sequens is niets anders dan de mogelijkheid om logische acties waar te laten worden of niet, waarbij je in kunt stellen hoeveel tijd er tussen de achtereenvolgende logische acties zit.

Heel handig als je logische acties handmatig aan moet of wilt zetten. Het is een kwestie van een logische actie aanmaken waarmee je daarna de sequens met die actie start. In de sequens zelf zet je dan de logische acties die je opdrachten aansturen.

Koploper gaat wel protesteren als een loop dreigt.


Het is een aardige wijze om een beetje te programmeren, bijvoorbeeld hoe een kraan zich achtereenvolgens gedraagt, maar ook hoe je met tussenpozen een pompje start, een laadklep open en dicht zet, of de conducteur het vertreksein laat geven. Kortom alles wat je met een decoderadres kunt doen. Bij een portaalkraan kun je bij een kolentreintje een andere sequens instellen dan bij een treintje met schroot. Of het de schroottrein is of de kolentrein weet Koploper door een logische actie te maken die dat registreert. Neem ook de tip mee om snel een serie logisch acties waar of onwaar te maken.

Sequenzen maak je heel makkelijk en het effect is bijzonder, zeker als je met speciale acties als voorwaarde een logische actie gebruikt. Het kan ook handig zijn met vaste routes.
Er is wel verslavingsgevaar, lol.

Met vriendelijke groet,

Tom Prins
Märklin, Tams EC, C-rails, HSI88, Koploper. Periode III en IV, DB en SBB. Heerlijk, die speciale- en logische acties!

Bewerkt door tomprins op 15 apr 2020 23:15:28
Ga naar bovenaan de pagina

tomprins

Netherlands
536 Posts

Geplaatst - 01 mei 2020 :  08:54:29  Toon profiel  Reageer met citaat
Marco,

Edit: Omdat ik nu van Hubertus weet hoe ik een plaatje kan invoeren, is het bericht gewijzigd.
Ook de afbeelding is aangepast. Hubertus, zeer bedankt, het is al de tweede keer dat je me op uitstekende wijze van dienst bent!
Om een beetje aan te geven hoe het werkt met waar en onwaar in sequenzen het volgende voorbeeld.

Het gaat hier om een grindlader van Vollmer. Met een wisseldecoder wordt een puls gegeven voor open, dan laadt hij een wagon, of een puls voor dicht. Ik doe dit met de adressen van Wisseldecoder adres 100.
De logische acties die in deze sequens worden opgeroepen, zijn eerst gemaakt in onderhouden logische acties, met als indicatie n.v.t. Dat betekent dat je ze zelf waar en onwaar moet maken en dat Koploper dit niet voor je doet.

Ga naar speciale acties en vink 'VLGR Laden klep open' aan, kies voor 1 bezetmelding of logische actie waar, en bij Actie voor adres 100 Afbuigend.
Doe hetzelfde met VLGR Laden klep dicht met adres 100 Recht.

Nu kun je met een sequens het automatisch laden regelen met 'klep open' en 'klep dicht', met het aantal seconden dat de klep open staat. Met de sequens zet je alles ook op onwaar.

Op deze wijze is overigens alles wat een wisseldecoder dan wel een schakeldecoder, dan wel een wisseldecoder met relais doet, volledig aan te sturen.

In Koploper kan je onder 'Rijden' kiezen voor uitkomst logische acties. Daar kun je zien hoe de actie waar en onwaar wordt, aan de hand van de vinkjes die aan- en uitgaan.

Een sequens moet je altijd starten met een logische actie. die moet op dezelfde wijze worden aangemaakt. De conditie waardoor hij waar wordt en de sequens start, bepaal je zelf. Ik gebruik een bezetmelder onder de grindlader, een lichtsluis kan ook, om maar eens wat te noemen.
Je ziet wat er gebeurt. Ik heb hier wel iets gedaan wat niet hoeft. In Rijden -> Uikomst logische acties kun je zien dat de klep een korte tijd open blijft. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, maar ik vind het wel een leuk effect en ook nuttig als je in een sequens een heel stel zaken onderbrengt, zoals pompjes, lampjes, loopbanden en wat al niet meer. Dan zie je wat aan is. Hier is het dus ook ter illustratie.

Na een seconde start de logische actie waarmee de klep open gaat en het laden begint.
Na een aantal seconden is de wagen geladen en gaat de klep weer dicht. Dan wordt de logische actie 'VLGR Laden klep open' onwaar gemaakt. Als je het zo doet, is het vinkje aan tijdens het laden.
Als de klep dicht gaat, wordt 'VLGR Laden klep open' onwaar.
'VLGR Laden klep dicht' wordt waar en Koploper schakelt de klep dicht. Hierna wordt de actie 'VLGR Laden klep dicht' weer onwaar gemaakt. Ik heb dit wat lang aan staan zodat je het kunt zien in het venster. Normaal heeft dat geen zin en kan het ook meteen en hoef je geen halve seconde te wachten.

Het verwarrende is voor veel mensen dat de ene keer de logische actie de klep schakelt en als dezelfde logische actie onwaar wordt die verder niks doet. Het is wel van belang, want dan kun je hem de volgende keer weer waar maken en inschakelen, waardoor de klep weer open gaat.

De sequentie 'VLGR Start SEQuentie laden' is nu klaar met het werk en moet ook onwaar gemaakt worden. Ook hier omdat hij bij de volgende wagon weer moet worden gestart door de bezetmelder. Dat gebeurt in de blauwe regel, is wat slecht te zien. VLGR Start SEQuentie laden wordt daar onwaar gemaakt. Ook dit kan meteen nadat de logische actie het commando gegeven heeft.

Nu je vraag over de melding onthouden. Er leiden veel wegen naar Rome en zeker met logische acties maar dit is een optie. Je moet dan bijvoorbeeld twee logische acties aanmaken over melding klep open en melding klep dicht. Maak verder een sequens aan die op het gewenste moment de beide meldingen onwaar maakt. Die sequens roepen we aan het begin op en op een plaats die relevant is, dat is in dit geval het laatste moment en dan moet het. Het kan ook eerder natuurlijk, wat maar het beste uitkomt. Dan krijg je zoiets als dit. Je kunt de acties over de melding natuurlijk ook direct koppelen aan het openen en sluiten van de klep.

In ieder geval heb je nu een actie die onthoudt wat de eerdere toestand geweest is.

Met logische acties kan alles op veel manieren, dus het is niet meer dan een mogelijkheid. Als je pas begint, kan dit handig zijn.
Controleer dus altijd of de logische acties allemaal onwaar zijn gemaakt. Een sequens werkt in veel gevallen het beste.

Met een sequens kan nog veel meer, maar dit eerst maar even, dan weet je hoe het zou kunnen werken.
Succes!
Met vriendelijke groet,

Tom Prins
Märklin, Tams EC, C-rails, HSI88, Koploper. Periode III en IV, DB en SBB. Heerlijk, die speciale- en logische acties!


Bewerkt door tomprins op 01 mei 2020 21:17:42
Ga naar bovenaan de pagina

hubertus

Netherlands
1808 Posts

Geplaatst - 01 mei 2020 :  13:53:23  Toon profiel  Reageer met citaat
Niet relevant voor de vraag van Marco, want die kan voor zijn probleem de tijden gewoon op 0 sec laten staan, maar wel voor een goed begrip van sequensen, een correctie op je verhaal.

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door tomprins
'VLGR Laden klep dicht' wordt waar en Koploper schakelt de klep dicht. Hierna wordt de actie 'VLGR Laden klep dicht' weer onwaar gemaakt. Ik heb dit wat lang aan staan zodat je het kunt zien in het venster. Normaal heeft dat geen zin en kan het ook meteen en hoef je geen halve seconde te wachten.


Je wacht geen halve seconde maar drie seconde. De aangeven tijden zijn de wachttijd tussen twee opdrachten.
Jouw cyclus duurt dus 12,1 seconde en geen 3,1 zoals je wellicht denkt.

groet, Huub
Ga naar bovenaan de pagina

tomprins

Netherlands
536 Posts

Geplaatst - 01 mei 2020 :  15:01:32  Toon profiel  Reageer met citaat
Ik zou met dit voorbeeld extra logische acties aanmaken, iets als MELDING Klep is open en MELDING Klep is dicht. Je moet dan Deze beide logische acties altijd onwaar maken voordat je weer aan een Sequentie als deze begint. De wachttijd hoeft inderdaad zo lang niet te zijn, maar je ziet het dan even in Rijden -> Uitkomst logische acties. Ik denk dat overigens niet ;-)
Natuurlijk is het in dit geval niet na een halve seconde, dat is zeker zo en daar heb je uiteraard gelijk in.
Zelf zou ik dit oplossen door op een gegeven moment de twee meldingen met een sequens ongedaan te maken, op een moment dat je die melding(en) niet meer nodig hebt.

Ik heb zelf met mijn rolbrug een actie dat zodra een loc in de vaste route op de bestemming van een opstelspoor is aangekomen alle relevante acties voor alle opstelsporen onwaar maak, met een en dezelfde sequens. Dat lijkt overdreven maar je ruimt dan bij voorbaat alle rommel op voordat er nieuwe routes toegestaan zijn. Een dergelijke sequens zou je dat hier kunnen toepassen voor wat ik hier de Meldingen noem. Echter als je dit soort dingen niet automatiseert , is de kans dat je het vergeet en er in omkomt een beetje aanwezig.
Kortom: maak altijd een sequens waarbij je de meldingen omwaar maakt. Bij mijn rolbrug maak ik bij het bereiken van het blok op het opstelspoor met een sequens ook alle zaken onwaar, met aan het eind de rolbrug vrijgeven voor de volgende route als waar.
Het mooiste is: het werkt als je met een sequens alle potentiele strorende acties in een keer opruimt ;-) Waar je potentieel tegen aan loopt in dit soort dingen dat Koploper waarschuwt als je in een loop terecht komt. Voor mij was dit in het in begin in ieder geval een waarschuwing waar ik tegen aan liep. De melding moet in dit verhaal dan wel worden aangebracht. In eerste instantie is dit dus ook gemaakt voor het inzicht hoe je met een sequens dingen waar en onwaar maak. Door de logische acties als Melding hier toe te voegen, kan Marco het uitproberen voor zijn situatie. Het belangrijkste is dan wel de sequens die de meldingen ook weer ongedaan maakt.

Terzijde overigens: Hubertus: hoe krijg ik een afbeelding in mijn tekst? Merkwaardig ook dat een link niet met .png en wel met .jpg kan. Ik zag in eerdere postings van je dat je een afbeelding in je posting had en ik krijg alleen een link, maar vind een afbeelding plaatsen veel handiger. Ik heb vanmorgen een tweede proberen in te brengen met een wijziging en heb zitten vegen, maar dat ging dus niet goed. Ik kreeg toen in eerste instantie twee links. Je kunt mensen veel beter helpen met een afbeelding en in dit geval met een tweede waar de meldingen wel in staan. Het verschil wordt dan ook duidelijk.


Met vriendelijke groet,

Tom Prins
Märklin, Tams EC, C-rails, HSI88, Koploper. Periode III en IV, DB en SBB. Heerlijk, die speciale- en logische acties!

Bewerkt door tomprins op 01 mei 2020 15:38:37
Ga naar bovenaan de pagina

hubertus

Netherlands
1808 Posts

Geplaatst - 01 mei 2020 :  15:53:21  Toon profiel  Reageer met citaat
Wat Marco wil, zoals ik het had begrepen, is een soort van flip-flop.
Daarmee gebruikt hij het op een heel andere manier dan jij doet.

Die flip-flop kan met drie logische acties en twee sequensen.
Zodra logische actie A waar is, start sequens 1 die logische actie B op waar zet.
Zodra zijn speciale actie is uitgevoerd, moet logische actie C waar worden, die start sequens 2 die logische actie B weer op onwaar zet.
De wachttijden in de sequens kunnen gewoon 0 seconde zijn, voor de zichtbaarheid in de uitkomst logische acties maakt dat geen verschil.

groet, Huub
Ga naar bovenaan de pagina

tomprins

Netherlands
536 Posts

Geplaatst - 01 mei 2020 :  15:56:08  Toon profiel  Reageer met citaat
Ik zie geen mailadres van je om je privé te bereiken. Heb je een uitleg hoe ik afbeeldingen direct in een bericht plaats?
Je benadering is ook interessant. ;-)

Met vriendelijke groet,

Tom Prins
Märklin, Tams EC, C-rails, HSI88, Koploper. Periode III en IV, DB en SBB. Heerlijk, die speciale- en logische acties!

Bewerkt door tomprins op 01 mei 2020 16:25:47
Ga naar bovenaan de pagina

GTIBert

Netherlands
271 Posts

Geplaatst - 01 mei 2020 :  15:58:56  Toon profiel  Reageer met citaat


Download Attachment: Pet.jpeg
13,65 KB

Gr. Bert
Ga naar bovenaan de pagina

hubertus

Netherlands
1808 Posts

Geplaatst - 01 mei 2020 :  18:50:38  Toon profiel  Reageer met citaat
quote:
Oorspronkelijk geplaatst door tomprins
Heb je een uitleg hoe ik afbeeldingen direct in een bericht plaats?


Je moet de bestandsnaam en -pad van het plaatje tussen [ img] en [ /img] zetten. En dan zonder de spaties achter de eerste brackets.

groet, Huub
Ga naar bovenaan de pagina

tomprins

Netherlands
536 Posts

Geplaatst - 01 mei 2020 :  18:52:12  Toon profiel  Reageer met citaat
Dank Hubertus, ik ga het vanavond proberen. Edit, aangepast en dus ziet het stukje er ook anders uit.

Met vriendelijke groet,

Tom Prins
Märklin, Tams EC, C-rails, HSI88, Koploper. Periode III en IV, DB en SBB. Heerlijk, die speciale- en logische acties!

Bewerkt door tomprins op 01 mei 2020 23:24:57
Ga naar bovenaan de pagina
  Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Ga naar:
Koploperforum Digitale Treinbesturing © EKweb 2006
Ga naar begin van deze pagina