Print deze pagina | Sluit het venster

Lok starten na variabele route

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=7138
Geprint op: 22 jun 2024

Onderwerp:


Auteur onderwerp: Raoul
Onderwerp: Lok starten na variabele route
Geplaatst op: 28 feb 2024 10:27:02
Bericht:

Beste,
Een lok volgt een variabele route met een bestemmingsblok en "blijf wachten op bestemming" aangevinkt. Dat deel werkt keurig. Dan wil ik dat de lok terug vertrekt nadat ergens een bezetmeldpunt bezet komt. Ik probeerde met een speciale actie zowel met "GO uitvoeren bij lokomotief" als met "Start automatisch rijden in blok" maar geen van beide doet de lok starten. Wat doe ik fout?
Bedankt,
Raoul

Reacties:


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 28 feb 2024 11:16:26
Bericht:

Hoi Raoul,

Wat je fout doet ?
Je database niet plaatsen.

Jos


Reageer op auteur: Raoul
Gereageerd: 29 feb 2024 08:55:07
Bericht:

Dag Jos,

Hierbij mijn database.
- De variabele route waar ik het over had heet "test naar 11";
- Blok 11 zie je in het midden van het scherm en lok V200 3021 is daar aangekomen waardoor het vinkje er niet meer staat in het rijwindow/rijgedrag en het "wacht in blok" vinkje staat er nog altijd;
- de speciale actie waarmee ik die lok wil laten vertrekken heet "GO 3021" en reageert op bezetmelder 9.07; die ligt dicht bij mijn bediening en met een wagonnetje maak ik die even bezet maar zonder resultaat; als ik "start automatisch rijden in blok" gebruik dan gebeurt er ook niets; geef ik als actie (zet adres in stand ....) dan werkt dat wel;
Hopelijk heb je hierdoor voldoende informatie. Bedankt,
Raoul


Reageer op auteur: Raoul
Gereageerd: 29 feb 2024 09:27:21
Bericht:

bestand

Download Attachment: Spiraalbaan-koploper.zip
103,74 KB


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 29 feb 2024 09:56:33
Bericht:

Hallo Raoul,

Waarschijnlijk moet je in variabele route aangeven bij "Geldt wanneer" Altijd, zoals het nu staat, maar logische actie kiezen.
En dan aan de rechterzijde de desbetreffende actie.

Jos


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 29 feb 2024 19:17:24
Bericht:

Koploper doet wat je opdraagt: ga naar blok 11 en wacht daar.
Als je in het rijwindow kijkt, zie je ook dat de go toets niet beschikbaar is, zodra de wachttijd is verstreken. Die via een speciale actie proberen aan te sturen, gaat dus niet lukken, want er is niets om aan te sturen. Pas als je het vinkje wacht in blok weghaalt, komt de go weer beschikbaar. Misschien zie ik iets over het hoofd, maar ik weet geen mogelijkheid om dat vinkje met een speciale actie weg te halen.

Wat je wel kunt doen is het volgende.
In deze variabele route het 'wacht in blok' niet aanvinken.
Maak een logische actie aan die ge´nverteerd reageert op dat bezetmeldpunt. En maak een tweede variabele route aan waarin je het vertrek uit blok 11 blokkeert (tabblad divers) en bij 'geldt wanneer' is de logische actie de voorwaarde.

groet, Huub


Reageer op auteur: Raoul
Gereageerd: 01 mrt 2024 09:45:13
Bericht:

Bedankt Jos,
Als je in variabele route kiest voor "Altijd" dan blijft het vakje rechts daarnaast altijd lichtgrijs en kan je niets invullen.

Bedankt Huub,
In je eerste paragraaf zie je niets over het hoofd want uiteindelijk was ik ook tot dat besluit gekomen. Ik ga nu aan de slag met je voorstel. Na een paar keer herlezen denk ik dat dit sterk in de goede richting gaat.

Groetjes,
Raoul


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 01 mrt 2024 19:41:19
Bericht:

Ik bedacht me wel later dat het met de logische acties waarschijnlijk wat uitgebreider moet.
In mijn idee geldt het vertrekverbod voor elke trein in blok 11, ik denk dat je dat alleen voor treinen wilt die via de andere variabele route in dat blok is aangekomen.

Groet, Huub


Reageer op auteur: Raoul
Gereageerd: 02 mrt 2024 21:01:12
Bericht:

Dat klopt Huub. Ik ben ondertussen begonnen met al het nodige aan te maken en af en toe valt er een lijk uit de kast maar dan is er Koploper om het er weer terug in te stoppen. Bedankt Huub, Raoul.


Reageer op auteur: Raoul
Gereageerd: 20 mrt 2024 11:44:28
Bericht:

Dag Hubertus en JPJ,

Even een update want de resultaten zijn ondertussen heel bevredigend. Ik ben afgestapt van het gebruik van variabele routes en heb nu een test gedaan met vaste treinroutes. Bij de speciale acties heb ik dan lang gevochten met "GO"; "Start automatisch rijden in blok" en "Activeer vaste treinroute bij locomotief". Dat laatste is de uiteindelijke oplossing om een lok te doen starten vanuit een blok en dat begreep ik helemaal niet uit de handleiding. Het is dus helemaal niet enkel het vinkje plaatsen. Gelukkig maar.
Mijn test opstelling die ik meestuur bestaat uit 3 locs (eender welke) en 4 vast treinroutes vanuit blokken 5, 7, 9 en 11. Alle routes, logische en speciale acties beginnen met "AUT.". Op het baanplan staat in het midden ook een drukknop met "Automatisatie". Om te kunnen starten moet deze AAN staan en de 1ste lok moet je slepen naar het 1st volgende blok van de vaste route (niet in test mode). Daarna blijft alles draaien tot je Automatisatie toets terug UIT zet. Voor dat slepen heb ik nog een idee maar dat is nu bijzaak. Ook de telfunctie (3 locs stilstaand) met bijhorende logische en speciale actie is (nog) niet van toepassing.

Download Attachment: Spiraalbaan-koploper.zip
104,43 KB


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster