Print deze pagina | Sluit het venster

Geen connectie met digitaal systeem

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6813
Geprint op: 27 feb 2024

Onderwerp:


Auteur onderwerp: Cor de Snor
Onderwerp: Geen connectie met digitaal systeem
Geplaatst op: 29 dec 2021 16:34:37
Bericht:

Na jaren stilgelegen te hebben wil ik mijn Intellibox 1 gaan gebruiken via de laptop (Windows XP), verbinding via serial to USB kabel, COM4. Ik heb de demobaan van C, Burger nagebouwd, in overzicht locomotieven staan de locomotieven op "Handmatig". Als ik op het groene spiegelei druk zie ik in een klein schermpje snel een reeks blokjes opbouwen en sluit dan weer, maar verder gebeurt er niets, druk ik daarna op het rode spiegelei dan gaat op de Intellibox het rode lampje stop branden. Handmatig kan ik de treinen laten rijden en de functies laten werken. Kijk ik bij Help - Info dan verschijnt de melding Geen connectie met digitaal systeem. (zie bijlage).

20211229162941_Bijlage.zip

Reacties:


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 29 dec 2021 21:10:30
Bericht:

Beste Cor,

De bijgeleverde Bijlage kunnen wij niet openen. Ben je zeker dat de Serial to USB kabel goed verbonden is ?

grts

Marcel


Reageer op auteur: Cor de Snor
Gereageerd: 29 dec 2021 22:42:19
Bericht:

Beste Bonaza, Ik hoop dat deze bijlage wel te openen is. De kabel kan ik maar op één manier aansluiten, ik heb het ook nog op een andere laptop (Windows 10) geprobeerd, dit geeft hetzelfde resultaat. Ik begrijp het niet meer.

20211229162941_Bijlage.zip


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 30 dec 2021 09:47:20
Bericht:

Hallo Cor,

Misschien verkeerde com poort gekozen.

Jos


Reageer op auteur: Cor de Snor
Gereageerd: 30 dec 2021 13:51:31
Bericht:

Beste Bonaza, ik heb van alles al geprobeerd om bijlagen mee te sturen maar krijg een 500 internal server error (dit heb ik reeds gemeld) in aparaatbeheer staat Profilic USB to Serial (COM4) (geen waarschuwing) in Koploper staat Intellibox/TWIN-Center ook op COM4 en de Baudrate op 2400 en ook de baudrate van de Intellibox staat ook op 2400


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 30 dec 2021 14:32:30
Bericht:

Dag Cor,

Eerst en vooral ik bedoelde niet of je kabel wel juist aangesloten is, ben je zeker dat hij goed contact geeft of niet onderbroken is. Kan je eventueel een andere testen.
Wat betreft je database geef deze eens een kortere eenvoudige naam. De site aanvaard niet te lange namen voor de database.

Met viendelijke groeten

Marcel


Reageer op auteur: Cor de Snor
Gereageerd: 30 dec 2021 19:23:36
Bericht:

Beste Bonaza, ik hoop dat het nu gelukt is met de bijlage (X.ZIP) want ik kreeg weer dezelfde foutmelding, via hergebruik bestand kon ik hem wel toevoegen.

2021123019219_X.zip


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 30 dec 2021 21:07:04
Bericht:

Hey Cor,

Geen goed nieuws ik kan het bestand niet openen. En wat erger is dit heeft niets met koploper te maken. Surf eens naar onderstaande site op het internet misschien dat je daar wijzer wordt.

https://nl.rescuedigitalmedia.com/herstel-ongeldig-zip-bestand

grts

Marcel


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 30 dec 2021 21:48:46
Bericht:

Hallo Cor,

Ik denk dat je voor de XP-computer de juiste driver voor USB to Serial kabel nog niet hebt geďnstalleerd. Dan werkt het wel een beetje maar niet goed.
Je schrijft dat je een USB to Serial kabel hebt met een Prolific chipset hebt. Die chipset is inmiddels achterhaald en werkt niet goed meer onder Windows 10 en hoger. Dan heb je een kabel met FTDI-chipset nodig.
Als je de baan op je XP-computer gaat gebruiker kun je de kabel die je hebt rustig gebruiker, maar je moet, zoals gezegd, wel de driver installeren. Dat kan vanaf een CD, die bij de kabel zit (als het goed is) of vanaf het internet en dan moet je zoeken op Prolific driver.

Het bijgevoegde bestand is inderdaad niet te openen. Heb je dat gemaakt via Backup/Restore in Koploper?


Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: Cor de Snor
Gereageerd: 31 dec 2021 20:51:54
Bericht:

Beste lezers, allereest wi;l ik juliie bedanken voor jullie geduld. Ik heb op de XP laptop de Profilic driver verwijderd en opnieuw geinstalleerd, eerst via de CD en daarna via internet zonder resultaat. Hierna de op laptop (Windows10) de driver geinstalleerd via internet Dan krijg ik de melding: Fout bij het openen van de compoort (CON4"Het systeem kan het opgegeven bestand niet vinden") daarna op OK en dan verschijnt: Communicatie kan niet worden gestart! Als ik op het groene spiegelei druk verschijnt heel kort in beeld een balk met de
Titel: Verwerking, even geduld en onder de blokjes check locomotiefdecoders. Wat betreft de zipfile, hoe ik ze ook maak ik kan ze op de PC altijd openen, naar mijn mening ontstaat het bij het verzenden altijd weer die 500 error. Ik wens iedereen een fijne jaarwisseling


Reageer op auteur: MRdirect
Gereageerd: 01 jan 2022 15:36:44
Bericht:

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door Cor de Snor

Als ik op het groene spiegelei druk zie ik in een klein schermpje snel een reeks blokjes opbouwen en sluit dan weer, maar verder gebeurt er niets, druk ik daarna op het rode spiegelei dan gaat op de Intellibox het rode lampje stop branden. Handmatig kan ik de treinen laten rijden en de functies laten werken.Als ik dit goed lees dan gaat de rode led op de IntelliBox branden als in Koploper op het rode spiegelei wordt gedrukt. Dat betekent dat daarvoor de groene led op de IntelliBox brandde. Die was dus mbv het groene spiegelei in Koploper geactiveerd.
Mijn conclusie is dat de kabel tussen pc en IntelliBox goed werkt.
Door beurtelings op het groene- danwel rode spiegelei te drukken kan je dus de IntelliBox aan / uit zetten. Is dat zo ?
Als je op het groene spiegelei drukt zullen de locs zeker niets doen. En al helemaal niet als koploper aangeeft dat ze “handmatig” zijn.
Handmatig kan je de locs laten rijden zeg je, doe je dat met de IntelliBox of mbv de muis in Koploper?
Dat de help functie niet werkt kan een andere reden hebben.

M.vr.gr. Marco

http://www.MRdirect.nl : MRdirect (P50xb / LocoNet), [sinds april 2020 IntelliBox 6500 met LocoNet en 2 * Power4 boosters], Marklin-K, Draaischijf HK, Servomotor-wisseldecoders (Rosoft), 1 Motorola (tbv Sinusmotor) en DCC decoders


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 01 jan 2022 21:03:12
Bericht:

Hallo Cor,

Welke kabel gebruik je voor je Windows 10 PC. Als dat de Prolific kabel is zal het inderdaad niet goed werken, omdat Windows 10 naar FTDI bestanden gaat zoeken en die niet zal vinden.

Voor wat betreft de Help-functie, dat is op een Windows 10 PC te activeren met een herstelprogramma. Dat zit in de bijgevoegde zip-file.
Als ze die uitpakt krijg je een aantal bestanden. Als je dan rechts klikt op install.cmd en vervolgens kiest voor 'Uitvoeren als administrator' zal de helpfunctie weer netjes functioneren.
Dit is meteen een goede test om te zien of ik ook een zip-bestand kan toevoegen. Ik had hem nog in het archief staan, dat ging goed.201738111051_winhlp32.rarMet beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: richard
Gereageerd: 03 jan 2022 21:22:54
Bericht:

Hallo allemaal.

Ik ervaar ook problemen met verbinding met mijn Twin Center. Ik krijg de melding "Fout bij het openen van compoort! (com3 Er is een niet bestaand apparaat opgegeven.

Ik heb laatst mijn pc geupgrade naar windows 11. Hiervoor werkte het wel ? Heeft iemand een idee?

N-spoor, TC bmd-16sd


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 03 jan 2022 22:37:54
Bericht:

Hallo Richard,

Mogelijk moet je de driver voor de USB-Serieel-kabel ook nieuw installeren.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: richard
Gereageerd: 04 jan 2022 09:09:29
Bericht:

Dank je Dirk.

Alleen hoe kom ik erachter wat ik daarvoor moet installeren? Of is het een standaard iets?

Richard

N-spoor, TC bmd-16sd


Reageer op auteur: Cor de Snor
Gereageerd: 04 jan 2022 13:59:26
Bericht:

Beste lezers, allereerst wil ik iedereen een mooi en gezond spoorjaar toewensen. Het is inderdaad zo dat ik in koploper middels de spiegeleieren de intellibox op rood en groen kan zetten. Ik kan alle locs handmatig laten rijden via de intellibox. De helpfile werkt prima, maar als ik op help klik en dan op info verschijnt het Koploper 9.4 info scherm met foto, klik ik dan op info digitaalsysteem dan krijg ik de melding: Intellibox gegevens Geen connectie met digital systeem. Klikik op Testprogramma dan verschijnt de waarschuwing dat het alleen werkt als de Centrale Eenheid aanstaat en er geen treinen rijden. Ik gebruik de Profilic standaard op XP, deze heb ik eerst opnieuw geinstalleerd vanaf de CD, zonder resultaat en daarna de laatste driver van internet, daarbij zat een testprg'tje die gaf aan dat het goed werkte.


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 04 jan 2022 17:19:08
Bericht:

@ Richard,

Als het goed is zit bij de kabel een CD met de driver. Die is waarschijnlijk al heel oud. Je kunt beter zoeken op FTDI-driver op internet, die downloaden en installeren.

@ Cor,
Het stukje {Info] bij [Help] is alleen informatief. Daar kun je niets instellen. Daarvoor moet je bij [Algemeen]=>[Instellingen per database] zijn. Daar kun je de goede zaken als de juiste poort en dergelijke instellen.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: Cor de Snor
Gereageerd: 05 jan 2022 17:16:49
Bericht:

Beste lezers, op XP kan ik geen FTDI driver installeren maar ik heb nog eens profilic drivers van internet gehaald als ik nu op het groene spiegelei klik krijg ik de melding: "ZLPortIO is niet gestart". Bij deze melding lijkt het alsof er wel connectieis tueen de IB en de laptop maar ik kan nog niet automatisch rijden. Inmiddels is het me nu wel gelukt om de database toe te voegen waardoor het voor jullie duidelijk kan zijn wat ik verkeerd doe.

Download Attachment: Boschbaan.zip
4,19 KB


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 05 jan 2022 20:52:55
Bericht:

Hallo Cor,

Misschien kan deze link je verder helpen:

https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6447&SearchTerms=ZLPortIO,is,niet,gestart

Grts

Marcel


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 05 jan 2022 21:37:49
Bericht:

Cor,

Je hbet nog bij geen enkele locomotief het aantal decoder stappen in gegeven bij onderhouden locomotieven.
(zie bijage)

Marcel

Download Attachment: Naamloos.jpg
42,9 KB


Reageer op auteur: Cor de Snor
Gereageerd: 07 jan 2022 15:31:25
Bericht:

Beste Bonaza, bedankt voor je reactie, ik heb de decoderstappen ingevuld en de OC32 en Parallel63 in digitale onderdelen aangepast. Als ik nu op het groene speiegelei druk krijg ik geen foutmelding meer maar blijven de locs op "Handmatig staan" en er gebeurt niets meer. Ik weet niet wat ik verkeerd doe.

Download Attachment: Boschbaan.zip
4,53 KB


Reageer op auteur: MRdirect
Gereageerd: 07 jan 2022 16:16:58
Bericht:

De locs blijven op handmatig staan tot je ze in een blok plaats.
Open het rijwindow van een loc.
Plaats met de muis de cursor op “huidige blok”
Rechter muisknop ingedrukt houden en naar een vrij blok slepen.
Muisknop loslaten.
Nu zal de loc op automatisch rijden staan.
Nu in het Koploperscherm de knop “automatisch rijden” activeren.
Als er maar 1 richting is welke de loc kan rijden zal hij naar het volgende blok rijden.
Zijn er meer mogelijkheden dan het blok met de loc naar een van de volgende blokken slepen.

Kijk ook eens naar de handleiding van Chris Burger.

Succes, Marco

http://www.MRdirect.nl : MRdirect (P50xb / LocoNet), [sinds april 2020 IntelliBox 6500 met LocoNet en 2 * Power4 boosters], Marklin-K, Draaischijf HK met stappenmotor, Servomotor-wisseldecoders (Rosoft), 1 Motorola (tbv Sinusmotor) en DCC decoders


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 07 jan 2022 16:39:11
Bericht:

Hallo Cor,

Voor je de uitleg van Marco in praktijk kan omzetten moeten we eerst je database op orde brengen. We gaan dit stap voor stap doen.
Je hebt de bezetmelders in het baanontwerp fout gezet. In blok 5 heb je geen bezetmelders staan. (zie bijlage)In blok 7 heb je er 4 staan.
Er zitten nog fouten in je database. Als je de bezetmelders goed ingevoerd hebt plaats dan je database opnieuw dan kunnen we van de gewijzigde versie verder werken.

Groeten

Marcel
Download Attachment: bezetmelders.jpg
18,38 KB


Reageer op auteur: MRdirect
Gereageerd: 07 jan 2022 17:36:12
Bericht:

Ik lees het forum op de iPad waar ik dus niet de database kan openen.
Als de database zo “incompleet” is dan is het verstandig om de start handleiding van Chris Burger stap voor stap door te nemen en daarbij de database aan te passen. Dan leer je het hoe en (vooral) het waarom.
Deze handleiding is te vinden op pahasoft.nl bij de handleidingen.
Koploper is zo veelzijdig dat je er zonder beginners handleiding nooit uitkomt.

Succes, Marco

http://www.MRdirect.nl : MRdirect (P50xb / LocoNet), [sinds april 2020 IntelliBox 6500 met LocoNet en 2 * Power4 boosters], Marklin-K, Draaischijf HK met stappenmotor, Servomotor-wisseldecoders (Rosoft), 1 Motorola (tbv Sinusmotor) en DCC decoders


Reageer op auteur: richard
Gereageerd: 07 jan 2022 18:16:59
Bericht:

Beste Cor.

De handleiding die hier wordt genoemd gebruik ik nog regelmatig. en ik rij toch al heel wat jaren met koploper. Kijk lof je deze kan printen en naast je neer kan leggen, zo ben ik ook begonnen. echt super om het zo te doen/.

Richard

N-spoor, TC bmd-16sd


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 07 jan 2022 20:46:40
Bericht:

Cor heeft volgens de handleiding van Chris Burger de demo baan gebouwd. Maar het is wel een goed idee van de volledige cursus nog eens helemaal na te lezen. Voorlopig kon hij er niet mee verder omdat hij vooral connectie problemen had.

grts

Marcel


Reageer op auteur: Cor de Snor
Gereageerd: 09 jan 2022 16:31:04
Bericht:

Beste lezers, wederom bedankt voor jullie begrip en geduld. Ik heb de tips opgevolgd en alles nog eens goed gechecked. Om te beginnen, bij testprogramma krijg ik een foutmelding (Dit programma kan alleen worden gestart als de centrale eenheid aanstaat, geen noodstop actief is en er geen treien rijden) De wissels reageren niet bij aanklikken in het baanoverzicht. Ik gebruik een Parallel 63 kaart van dhr. Moerman gekoppeld aan een OC32 die via een U485 aangesloten is aan de laptop. De locnummers zijn nu zichtbaar in het blok en als ik op het groene spiegelei druk gaat de locverlichting branden maar de loc blijft staan.

Download Attachment: Boschbaan.zip
4,67 KB


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 09 jan 2022 17:28:55
Bericht:

Hallo Cor,

Wat je ziet bij het testprogramma klopt. Dat gedeelte van Koploper is ook alleen bedoeld om bepaalde zaken te testen, niet voor het aansturen van de baan.
Als je wilt dat loks gaan rijden zul je, zoals Marco ook aan heeft gegeven de lok in het Baanoverzicht naar het volgende blok moeten slepen met de cursor. Als je dan Automatisch rijden (F8) inschakelt zal de lok gaan rijden.


Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 09 jan 2022 18:35:33
Bericht:

Cor,

Als ik hier je ontwerp met "testen zonder communicatie" gebruik dan werkt het. Dus zoals Dirk zegt, op het groene spiegelei drukken, een loc in een blok plaatsen, hem slepen naar het volgende blok en automatisch rijden F8 indrukken. En dan moet het werken.

Grts

Marcel


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 10 jan 2022 09:25:08
Bericht:

Cor is wel hier en daar in de blokken nog een paar vinkjes vergeten te zetten.

Jos


Reageer op auteur: zuyderduyn
Gereageerd: 24 jan 2022 20:04:51
Bericht:

Beste mensen,

Ik worstel met een soort gelijk probleem. Ik heb een XpressnetLi en het multimaus systeem met de booster van roco 10764.

Als ik de aansluiting op de XpressnetLi aansluit op booster herkent de config hem vaak wel. Zodra ik koploper open en verbinding maak valt de verbinding vrijwel direct weg. En het Ledje brand rood. Als ik dan wissel van aansluiting (Je heb er 2 op de XpressnetLi) naar een andere booster, herhaald hetzelfde zich.

Ik heb de XpressnetLi naar Wim gestuurd en die heeft niks gek gevonden en bij verschillende tests functioneerde alles. Dus daar kan het niet aan liggen.

Verder kan ik los van de XpressnetLi zonder problemen rijden met het mulitmaus systeem. Ik heb nu voor de zekerheid een nieuwe kabel besteld die zorgt voor de verbinding tussen XpressnetLi en de booster.

In afwachting hiervan, wat zou een andere oorzaak kunnen zijn?
Het heeft een maand geleden allemaal prima gefunctioneerd. Ik hoop en vermoed dus een probleem in de kabel maar wie weet kan ik nog wat anders proberen. Ik heb het overigens met 2 verschillende laptops geprobeerd.

Voor de zekerheid heb ik even de BCK meegestuurd.

Bedankt, gr Hans

Download Attachment: HansisAnlage2.zip
4,76 KB


Reageer op auteur: zuyderduyn
Gereageerd: 29 jan 2022 23:21:17
Bericht:

Probleem was een kabel. Gr Hans


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster