Print deze pagina | Sluit het venster

Keerlus perikelen

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=7094
Geprint op: 03 mrt 2024

Onderwerp:


Auteur onderwerp: janspoor
Onderwerp: Keerlus perikelen
Geplaatst op: 05 dec 2023 21:48:06
Bericht:

In mijn baan zitten twee keerlussen (blokken 3 en 28). Blok 28 is geen probleem, want die werkt maar één kant op, nl. richting blokken 38-39-40. In eerste instantie werkte blok 3 ook maar één kant op, nl. van 13 of 6 en dan via keerlus blok 3 naar 13 of 30. Dat werkt allemaal prima. Echter, nu kwam ik op het idee om deze keerlus blok 3 ook in omgekeerde richting te gaan gebruiken, nl. van 13 via 3 weer terug naar 13. Ik heb bij blok 3 (de keerlus) het hokje "tweerichtingverkeer" aangevinkt. Maar als ik vervolgens het wisseltraject wil instellen, ontstaat het probleem, want ik kan maar één keer een wisselstraat vastleggen. Zoals je kunt zien heb ik wel een tweede wisselstraat geprogrammeerd, maar hoe weet koploper nou in welke richting de keerlus wordt bereden? Rara, wie het weet, mag het zeggen. Ik ben benieuwd ......

2023125214537_blokken-130.zip

*Zo ge't moakt, zo hedde't!*

Reacties:


Reageer op auteur: janspoor
Gereageerd: 05 dec 2023 22:37:37
Bericht:

Volgens mij is de upload niet helemaal goed gegaan. Ik krijg de volgende foutmelding als ik de file wil toevoegen.
There is a problem with the resource you are looking for, and it cannot be displayed.

Wat doe ik verkeerd?

*Zo ge't moakt, zo hedde't!*


Reageer op auteur: JackvdW
Gereageerd: 06 dec 2023 05:21:22
Bericht:

Hallo.
Het is eigenlijk vrij simpel. Een keerlus die je in twee richtingen wil berijden moet minimaal uit twee blokken bestaan, anders kan KL niet bepalen of hij Linksom of rechtsom moet, er wordt nu immers naar hetzelfde blok gereden. Een rondje rijden moet daarom ook altijd minimaal met drie blokken en dit is eigenlijk een variant op een rondje.

Bij één richting is dit probleem er niet. Dus in de lus een blok toevoegen zodat je wisselstraten naar beide blokken kunt instellen en zo de richting kan bepalen.

In de uitgebreide versie van KL zou dit eenvoudig met een virtueel blok kunnen (Blok met virtuele melder(s) dus Rijden x cm of x sec).

Succes,

Groeten Jack.


Reageer op auteur: janspoor
Gereageerd: 06 dec 2023 12:40:49
Bericht:

Hallo Jack. Dank voor je suggestie. Ik ga daar eens even over nadenken. Ik gebruik KeerlusExtreme van DTS (Martin Domburg), dus de keerlus is al opgedeeld in drie secties met elk een eigen terugmelder, cq bezetmelder. De hele keerlus heb ik wel als één blok gedefinieerd. Kon jij de bijgevoegde file wel downloaden?

*Zo ge't moakt, zo hedde't!*


Reageer op auteur: Wim Romijn
Gereageerd: 06 dec 2023 13:00:43
Bericht:

Jack, geen idee hoe je aan dit verhaalt komt.

Een keerlus module maakt gebruik van één blok en wat er voor of er achter zit maakt niet uit.
En deze module zorgt gewoon bij binnenkomst, ongeacht van welke kant, dat de polariteit goed komt te staan.


Mvtgr,

Wim Romijn.
N - YaMoRc YD7001 - loconet


Reageer op auteur: janspoor
Gereageerd: 06 dec 2023 15:54:45
Bericht:

De baan nog eens overziend, maakt het uiteindelijk niet uit hoe een trein van blok 13 via de keerlus (blok 3) terugrijdt naar blok 13 of blok 30, linksom of rechtsom. Treinen zullen hoe dan ook "kruisen" met verkeer van blok 6 naar blok 7. Dus ik beschouw het niet zozeer als een praktisch probleem, maar meer als een technisch vraagstuk hoe je met zo'n situatie om zou kunnen gaan. Bedankt zover voor het meedenken. En nog graag een reactie waarom het mij kennelijk niet lukt om een bestand toe te voegen, want ik heb geprobeerd mijn eigen geüploade bestand te downloaden, maar dat lukt dus niet.

*Zo ge't moakt, zo hedde't!*


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 06 dec 2023 18:52:45
Bericht:

Ook even geprobeerd met een file.
Maar die foutmelding krijg ik ook.

Jos


Reageer op auteur: janspoor
Gereageerd: 06 dec 2023 23:21:00
Bericht:

In andere draadjes heb ik gelezen dat dit euvel kennelijk wel vaker voorkomt. Hopelijk wordt het opgelost en ligt het niet aan mij of mijn computer......

*Zo ge't moakt, zo hedde't!*


Reageer op auteur: JackvdW
Gereageerd: 07 dec 2023 03:11:20
Bericht:

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door Wim Romijn

Jack, geen idee hoe je aan dit verhaalt komt.

Een keerlus module maakt gebruik van één blok en wat er voor of er achter zit maakt niet uit.
En deze module zorgt gewoon bij binnenkomst, ongeacht van welke kant, dat de polariteit goed komt te staan.


Mvtgr,

Wim Romijn.

N - YaMoRc YD7001 - loconetDit heeft ook niet met het keerlusmoduul te maken maar met hoe KL bepaald hoe hij er doorheen moet rijden. Lees "de volgorde van de blokken".

Als je een rondje zou maken bestaande uit twee blokken en de trein zou hier rondjes rijden en daarna in een blok stoppen, weet KL daarna niet meer of hij vooruit of achteruit moet naar het volgende blok, het is immers hetzelfde blok.

Dit is ook het geval bij de keerlus en in één richting zal het werken maar bij twee richtingen niet. Je keert uit de lus terug naar hetzelfde blok. Een tweede blok in de lus lost dit op, er zit dan een blok tussen zodat er richting kan worden bepaald.

Groet Jack.


Reageer op auteur: Wim Romijn
Gereageerd: 07 dec 2023 09:15:23
Bericht:

Nu begrijp ik er niets meer van.
De trein rijdt in "Koploper" vooruit van blok 1 naar blok 2 door de keerlus, Koploper schakelt de trein niet van vooruit naar achteruit, hij blijft vooruit rijden in Koploper.

Koploper poolt niet om dat doet de keerlusmodule.

Trouwens bij 2 blokken maakt het voor de trein niet uit of hij vooruit of achteruit rijdt na blok 1 komt altijd blok 2, ongeacht de richting.

Mvtgr,

Wim Romijn.
N - YaMoRc YD7001 - loconet


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 07 dec 2023 11:38:35
Bericht:

Wim,

Jack heeft volkomen gelijk en ook correct uitgelegd.
Als je in koploper zowel linksom als rechtsom door een keerlus wilt kunnen rijden, moet de keerlus minimaal uit twee blokken bestaan.
Dit staat los van het ompolen, dat zou ik wel altijd in maar 1 blok doen.

Groet, Huub


Reageer op auteur: Wim Romijn
Gereageerd: 07 dec 2023 12:36:21
Bericht:

Bij mij bestaan mijn keerlussen echt niet uit meerdere blokken en ze rijden zowel links als rechtsom.

Ik heb het ook nergens in de handleiding van Koploper kunnen vinden.

Mvtgr,

Wim Romijn.
N - YaMoRc YD7001 - loconet


Reageer op auteur: JackvdW
Gereageerd: 07 dec 2023 18:17:11
Bericht:

Hallo allemaal,

Even ter verduideling waar het echte probleem zit.

De keerlus moduul werk gewoon autonoom en heeft niets met KL te maken.
Als je daar doorheen rijdt zal er, als je doorrijdt, niet veel fout gaan.

Maar....... Als je bij "Blokken" de "Te verwachten melders" gaat invullen ontstaat het probleem.
Je kunt daar niet Linksom of Rechtsom apart invullen.
Daar kom je dan de melders dus in verkeerde volgorde tegen.
Bij doorrijden zal KL dan na de stopmelder in de keerlus gewoon naar het volgende blok gaan. Maar invul technisch klopt het niet.

Als je vanuit twee verschillende blokken naar en van de keerlus kan rijden zou je dus wel de melders goed kunnen invullen als je maar niet terug rijdt naar het blok waar je uit komt.

Verder komt bij het instellen van de wisselstraat ook geen mogelijkheid voor een straat naar de ander rijrichting in dien naar hetzelfde blok wordt terug gereden. Wel weer als de Van en Naar blok verschillend zijn.

De optie van meerder wisselstraten is ook niet van toepassing en is voor meerder mogelijkheden om naar het volgende blok te rijden als een wissel in de eerste straat bezet is door een andere wisselstraat (tweede trein van/naar andere blokken door hetzelfde wisselgebied). De trein kan dan via een tweede straat die wel vrij is dan naar het volgende Blok rijden.
Deze tweede wisselstraat zal alleen worden gekozen als de eerste niet vrij is.

Ook de optie "Twee richtingsgroep" is niet van toepassing en is voor een enkelspoor bestaande uit meerder blokken zonder wissels om te voorkomen dat er van twee zijdes gelijktijdig wordt ingereden en de zaak met de neuzen naar elkaar tot stilstand komt.

Groeten Jack.


Reageer op auteur: Wim Romijn
Gereageerd: 07 dec 2023 22:34:15
Bericht:

Jack,

je schreef dit:
Als je een rondje zou maken bestaande uit twee blokken en de trein zou hier rondjes rijden.
Met dat is er niets aan de hand en hoef je ook niet de verkeerde melder tegen te komen. Maar dat moet je werken met één melder per blok en virtuele melders voor het stoppen.

Maar als je uitgaat van een steelpan voorbeeld, van de steel rij je naar de cirkel, dan moet een wissel geschakeld moet worden dan klopt het dat er in het rondje 2 blokken moeten zitten.
Overigens kan dat een heel klein blok zijn, theoretisch zou je zelfs één van de melders van de keerlus hiervoor kunnen gebruiken en hoef je niets te slopen om een bezetmelder te plaatsen.

Je moet wel een deadlock of twee richting groep maken.

Maar dit heeft niets met het probleem van een keerlus te maken.

Mvtgr,

Wim Romijn.
N - YaMoRc YD7001 - loconet


Reageer op auteur: JackvdW
Gereageerd: 09 dec 2023 04:02:34
Bericht:

Hoi Wim,

Heb er even lang over nagedacht :-)

Je oplossing binnen een rondje met twee blokken is best creatief bedacht en met een echte en een vituele melder zal er in KL technisch niets mis gaan, alleen wat nu de rijrichting is weet KL niet en bepaal je bij de loc in het rijwindow. Er wordt Van en Naar hetzelfde blok gereden in beide richtingen.

Maar...... zet je bij één van de blokovergangen er een wissel tussen naar een derde blok, dan kun je bij Blokken de zaak niet meer goed invullen omdat er komende uit een Blok, via een blok, naar een blok een "Keervinkje" gezet moet worden. Linksom of rechtom rijden is dezelfde regel voor Uit en Via Naar het derde blok alleen uit de ene richting moet de keervink aan in de andere juist niet.

Dus gewoon niet doen. Een rondje altijd met drie blokken maken.

Als de dingen die je bedacht hebt voor jou werken is dat toch prima, Ik gebruik ook wel eens opties anders als waar Paul ze voor bedacht had. Dat is juist het mooie van onze hobby.

Voor Janspoor geld de steelpan situatie Uit blok 13 via de lus Blok 3 terug Naar Blok 13 en dan is er een tweede blok nodig in de lus bij twee richtingsverkeer.

Allemaal een goed weekend,

Groet Jack.


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster