Print deze pagina | Sluit het venster

Beginnersfout deel 1

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=7057
Geprint op: 29 feb 2024

Onderwerp:


Auteur onderwerp: Loopspoor
Onderwerp: Beginnersfout deel 1
Geplaatst op: 08 aug 2023 10:21:02
Bericht:

Ik ben in november begonnen met een analoge modelbaan, die rijdt inmiddels redelijk naar tevredenheid, met automatische stops bij stations en afrem- en optreksecties. De baan is voorbereid op digitaal omdat elk avn de 5 sporen bestaat uit 10-12 blokken, met railonderbreking op de voedingsrail.
Ik wil echter digitaal gaan rijden, en wel (uiteindelijk) met een dienstregeling, zodat de treinen "hun ding doen" zonder dat ik me met de besturing moet bemoeien. Alleen het rangeerdeel houd ik handmaitig bediend. Ik heb een witte z21 met modem, een multimaus, en de Z21 app werkt ook. Op ijn laptop werkt de Z21 onderhoudsapp,die ook caontact heeft met de centrale. So far, so good.
Ik heb het HCCM testbaantje aangelegd, en Koploper geďnstalleerd, en daarin het HCCM testbbaantje gedefinieerd. EN DAN NU HET PROBLEEM: het lukt mij niet om in Koploper contact te maken met de witte Z21, ik krijg de melding dat "de sessie in Demo-mode draait" als ik op het groene spiegelei druk. EDe centrale staat aan, er staan 2 digitale locs op de baan. De Z21 app werkt wél, maar de laptop wil geen verbinding maken met de centrale, en ik vind nergens hoe ik Koploper uit de DEMO-mode krijg. Is vast iets heel eenvoudigs.

Reacties:


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 08 aug 2023 10:34:16
Bericht:

Hallo Bert,

Bij Koploper linksboven bij algemeen naar instellingen per database gaan.

In het nieuwe venster de het juiste poortnummer kiezen.
( zal nu op testen staan ).

Jos


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 08 aug 2023 12:35:06
Bericht:

Dag Jos, dank je voor je antwoord. Ik kan testen helaas niet wegkrijgen, noch het poortnummer veranderen. Voor het digitale systeem staat Lenz vermeld, baudrate 9600. De Z21 werd overigens niet genoemd in het dropdown menu dat ik nu overigens niet meer kan vinden.
Bij "Globale Instellingen" vind ik niets, bij instellingen per database zie ik onder "Algemeen 1" wel dat Lenz is geselecteerd, en "testen " aan staat (niet wijzigbaar). Algemeen 2 en 3 zijn programma-inhoudelijk en gaan niet over verbindingen. Ik heb me al suf gezocht en kom maar niet verder.


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 08 aug 2023 12:38:47
Bericht:

Overigens zou ik ook niet weten welk poortnummer ik zou moeten kiezen, de verbinding loopt via een USB > internetkabel-adapter, en die zit in de Z21-router. De internetkabel in de Z21 prikken helpt ook niet.


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 08 aug 2023 12:44:14
Bericht:

Hoi Bert,

Als je testen niet kunt veranderen, heb je dan nog toevallig het groene spiegelei aanstaan ?

Jos

Typefout weggehaald.


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 08 aug 2023 12:53:26
Bericht:

Hallo Bert,

Waarschijnlijk heb jij bij Globale instelling een kruisje staan bij "testen zonder communicatie". Zie hiervoor bijvoegsel.

Groeten

Marcel

Download Attachment: testen.jpg
106,15 KB


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 08 aug 2023 14:24:48
Bericht:

Als ik eerst het zwarte spiegelei aanklik is groene spiegelei lichtgroen. Als ik vervolgens het lichtgroene spiegelei aanklik, krijg ik de melding dat "deze sessie in demo mode draait".

Bij "Globale instelling"is het kruisje bij "testen zonder communicatie" niet aangevinkt, die optie is zelfs bleek(nauwelijks leesbaar), dus niet wijzigbaar. Zie bijlages. Ik heb de nodige dingen veranderd en terug veranderd om uit te proberen, alleen de IP-adressen durfde ik niet aan te komen.


Download Attachment: globale-instellingen.jpg
57,29 KB

Download Attachment: instellingen-per-database.jpg
100,04 KB


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 08 aug 2023 14:33:44
Bericht:

Hoi Bert,

Kun je de database niet hier plaatsen, dan kunnen we meekijken.

Jos


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 08 aug 2023 15:37:30
Bericht:

Ik neem aan dat het om de backup gaat, de database kon ik niet vinden. De backup heb ik bijgevoegd.

Download Attachment: 20160104-cees-flyer-mm-xpressnetli-kl87v1.zip
4,44 KB


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 08 aug 2023 15:43:21
Bericht:

Hallo Bert,

Kan hier zonder problemen testen aanklikken, en zie dan onder testen com 1 staan.
Misschien dat er bij jou nog meer bij staan, dat weet ik niet.

Jos

Screenshot bijgevoegd.

Download Attachment: testen.jpg
483,51 KB


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 08 aug 2023 16:04:11
Bericht:

Nog even naar je baan gekeken.
Blok 2 uit 3 naar moet geen vinkje bij keer loc.

Maar waarom zoveel vinkjes om te keren ? ( ook in de vrije baan ).

Jos


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 08 aug 2023 17:02:02
Bericht:

Dag JPJ,
ik kon testen in Instellingen per database nu 1 keer aanklikken, maar zag geen enkele compoort. Daarna lukte het niet meer. Het enige wat er voor zover ik het kan overzien ondertussen veranderd is, is dat ik een backup heb gemaakt naar een andere lokatie. Als ik Koploper uitshakel, en dan weer opstart, en ik klik dan op instellingen per database, krijg ik de melsing dat er geen com-poort aanwezig is. Ik kan wel "testen" aanklikken, maar zie geen opties of poorten, alleen "testen". Een com-poort is fysiek ook niet aanwezig op mijn laptop, dus die melding is niet zo raar. Misschien is de combinatie laptop met koploer / geen com-poort / witte z21 helemaal niet mogelijk, hoewel het Z21 onderhoudsprogramma op de laptop de z21 wel ziet, in kan gewoon verbinding maken en verbreken.


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 08 aug 2023 17:10:09
Bericht:

Beste Jos, ik heb niet bewust vinkjes geplaatst bij enkele blokken, ik denk dat ik dit baantje heb gedownload van de HCCM site.


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 08 aug 2023 18:17:46
Bericht:

Hallo Bert,

Heb je met je laptop wel verbinding via wifi met je Z21 ?
heb dat allemaal zelf niet, kan je daar moeilijk mee helpen.

Jos

Even opgezocht.
Wifi moet wlan zijn, en ik lees ook diverse artikelen dat je loconet moet gebruiken.


Reageer op auteur: remunj
Gereageerd: 09 aug 2023 13:31:32
Bericht:

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door Loopspoor
Een com-poort is fysiek ook niet aanwezig op mijn laptop, dus die melding is niet zo raar.


Ook USB is een COM poort. Dus is de melding wel raar.

Kijk ook eens in het z21 programma of je daar kan vinden welke COM poort gebruikt wordt. Die zou dan ook gewoon zichtbaar moeten zijn in Koploper.
En je ook ook eens in Windows zelf kijken welke COM poort geopend wordt als je de z21 aansluit.

En heb je het z21 programma wel afgesloten voordat je koploper opent.
Kan zijn dat ze elkaar anders dwarszitten en koploper niet verder kan.

Groeten,
Eric


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 09 aug 2023 17:26:42
Bericht:

Beste Eric,
In de Z21 Maintenance app kan ik in de status-tab geen vermelding van de poort vinden (zie bijlage), De overige tabs geven ook geen poort-info.
In W10 systeemconfiguratie vind ik alleen "COM+Event System Actief". De Z21 app staat niet in de lijst van door W10 geďnstalleerde apps, is een aparte .exe, de Z21 is wel actief zichtbaar in Taakbeheer.
De volgorde van aanzetten van Z21 app en Koploper maakt niet uit.
In Koploper staat wel Lenz als digitaal systeem, de z21 wordt sowieso niet als optie gegeven. Maar ik kan dat ook niet veranderen, mogelijk vanwege de Demo-mode.

De Z21 centrale staat aan, het TP-link modem ook, verbonden via de LAN-poorten. Het TPlink modem is via de WAN uitgang verbonden met een LAN-ingang het modem van mijn provider. De WAN ingang werkt ook voor de Z21 app, voor Koploper maakt het niets uit.


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 09 aug 2023 17:38:57
Bericht:

Zou het kunnen dat de witte z21 helemaal niet kan worden aangestuurd met Koploper? Ik heb de complete pdf doorgelopen, en daar wordt 2x de Z21 genoemd (met nadruk op de hoofdletter!), de (witte) z21 wordt niet genoemd, en is een eenvoudiger versie. De Z21 wordt aangestuurd via loconet, maar de z21 heeft geen loconet-aansluiting. Zou dat de verklaring kunnen zijn?


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 09 aug 2023 18:09:19
Bericht:

Hallo Bert,

de witte z21 kun je sowieso met een S88xPressnetLi koploper gebruiken.

Jos


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 09 aug 2023 18:34:35
Bericht:

Beste Jos, helaas is producent Rosoft inmiddels failliet (net als Digikeijs), en als ik al een S88xPressnetLi zou kunnen bemachtigen, is dit een aflopend verhaal. De doorstart wordt verwacht bij Yamorc. Hoe het daar mee staat weet ik niet. Maar geld uitgeven aan S88xPressnetLi of Digikeijs is niet aan te bevelen, zeker als je zoals ik aan het begin staat van de automatisering.


Reageer op auteur: Wim Romijn
Gereageerd: 09 aug 2023 19:28:53
Bericht:

De centrale van YaMoRc zal wel goed werken.
Zelf heb ik de Digikeys centrale Dr5000 met de kit van YaMoRc omgebouwd tot een YaMoRc centrale de YD7001 en die werkt perfect.

De z21 kan niet communiceren met Koploper via de ethernet aansluiting of wifi.
Wil je werken met Koploper dan zal je een andere centrale moeten hebben zoals YaMoRc.
Bij een kleine baan kan je ook denken aan de DaisyII van Uhlenbrock of de Piko centrale ( is de Uhlenbrock met een ander dekseltje), deze kunnnen max. 20 treinen aansturen en werken met loconet.
Wil je werken met de z21 (niet te verwarren met de Z21) dan kan je denken aan andere software zoals iTrain, Rocrail, etc. deze kunnen de centrale wel via ethernet aansturen.

Een centrale via Wifi aansturen zou ik nooit doen want bij wegvallen van de verbinding komen de opdrachten vanuit b.v. Koploper niet door en kan je ook geen noodstop doen en moet je zorgen voor een goede val beveiliging anders ligt alles op de grond. Dit is ook van toepassing bij een handregelaar via Wifi, batterij plotseling leeg wordt een ramp, alles rijdt namelijk door en wil niet stoppen.

Mvtgr,

Wim Romijn.
N - YaMoRc YD7001 - loconet


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 09 aug 2023 21:52:19
Bericht:

Je hebt voor de z21 inderdaad een XPressnetLi interface nodig. Met een beetje zoeken moeten die nog wel te vinden zijn. Als die geďnstalleerd is werkt het zonder problemen.
Ik zou daar eerst mijn kaarten op zetten. Een nieuwe centrale aanschaffen kan altijd nog. Probeer eens contact op te nemen met Wim Ros. Die kan je mogelijk nog verder helpen.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 10 aug 2023 18:46:40
Bericht:

Beste Jos Wim en Dirk, bedankt voor jullie reacties, het is me nu duidelijk. Ik denk even na op de te volgen koers: andere software overwegen, een S88xPressnetLi kopen, of mijn z21 verkopen en een andere centrale aanschaffen. Ook wil ik nog mijn mede-verenigingsleden raadplegen. Ik hoop eind volgende week een duidelijke koers te hebben, want stilstand is achteruitgang. Nogmaals bedankt!


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 11 aug 2023 00:14:23
Bericht:

Nog een kleine vondst (zie bijlage): de s88ExprerssNetLI werkt NIET via usb, alleen de RS 232 ingang, het staat duidelijk in de specificaties. Mijn laptop heeft die niet! Dus die optie valt voor mij en veel nieuwere laptops af. Het wordt er niet eenvoudiger op.

Download Attachment: s88XpressNetLI.jpg
226,72 KB


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 11 aug 2023 08:41:36
Bericht:

Hallo Bert,

Er is een verloop stekker te koop om van RS32 naar USB te gaan.
Maar de nieuwere s88ExprerssNetLI versie van Wim heeft een kabeltje erbij en werkt alleen maar via USB.

Jos

PS: De door jou getoonde foto is al heel oud, toen waren er nog dinosaurussen op de aarde .


Reageer op auteur: remunj
Gereageerd: 11 aug 2023 10:01:03
Bericht:

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door Loopspoor

Nog een kleine vondst (zie bijlage): de s88ExprerssNetLI werkt NIET via usb, alleen de RS 232 ingang, het staat duidelijk in de specificaties. Mijn laptop heeft die niet! Dus die optie valt voor mij en veel nieuwere laptops af. Het wordt er niet eenvoudiger op.


Ik begrijp uit je reacties dat computers niet jouw sterkste punt zijn.
Laptops hebben al heel lang geen RS232 poorten meer en als sinds mensenheugenis USB aansluitingen en ook die zie je steeds meer verdwijnen.
En blijkbaar gebruik jij verder ook geen andere randapparatuur aan je laptop anders had je wel van het bestaan van USB verloopkabels geweten.
Zoals ik al eerder schreef zijn USB poorten ook gewone COM poorten en bestaan er een scala aan verloopkabels om (oudere) apparatuur aan de laptop te hangen via de USB aansluitingen. Voor de gebruikte programma's maakt het dan (in de meeste gevallen) verder ook niet uit of het nu RS232, USB, etc aansluitingen hebt. De software stuurt een bepaalde COM poort aan en de computer/adapter zet het netjes om zodat de aangesloten apparatuur zijn ding doet.

Als je een s88Epressnetli kan vinden is die dus best nog bruikbaar.

Gr.
Eric


Reageer op auteur: Wim Ros
Gereageerd: 15 aug 2023 20:36:46
Bericht:

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door Loopspoor

Nog een kleine vondst (zie bijlage): de s88ExprerssNetLI werkt NIET via usb, alleen de RS 232 ingang, het staat duidelijk in de specificaties. Mijn laptop heeft die niet! Dus die optie valt voor mij en veel nieuwere laptops af. Het wordt er niet eenvoudiger op.

Download Attachment: s88XpressNetLI.jpg
226,72 KB
De s88xPressNetLI werkt uitstekend met een Serial to USB converter, en er zijn ook s88xPressNetLI-met USB verkrijgbaar, en dus in omloop. Oftewel helemaal geen probleem het is er speciaal voor gemaakt.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus


Reageer op auteur: Loopspoor
Gereageerd: 20 aug 2023 22:29:54
Bericht:

Dank voor alle reacties. Ik ben er inmiddels in geslaagd om middels een verloopstekker USB naar internetkabel (RJ45 geloof ik) via het z21 modem contact te maken met de witte z21, ik kan tenminste de baanspanning er af halen, en de z21 knippert dan, dus er is communicatie.
Echter, ik vind Rocrail niet erg inzichtelijk, en zou liever met Koploper werken, maar dan moet ik een s88ExpressnetLI aanschaffen, een product waar de makers zelf de stekker uit getrokken hebben. Voor de toekomst brengt dat allerlei onzekerheden met zich mee. Ik krijg het gevoel dat ik dan geld blijf pompen in een setup met een verkeerde keuze, nl. de witte z21, en benodigde modules die niet meer gemaakt worden, en waarvan de toekomstige beschikbaarheid problematisch kan worden.
Ik heb dan ook besloten dat ik die weg niet in sla, maar dan beter een andere centrale kan aanschaffen die wél loconet ondersteunt. Ik heb dit doorgesproken met enkele doorgewinterde verenigingsleden en die hebben mijn onbehagen met de witte z21 versterkt. Hij werkt, de multimaus werkt, de z21 app ook. Maar er zijn teveel onzekerheden mee gemoeid, dus zodra ik een andere centrale heb gaat die er uit.


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster