Print deze pagina | Sluit het venster

Koploper instellingen

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6999
Geprint op: 18 mei 2024

Onderwerp:


Auteur onderwerp: Hans53
Onderwerp: Koploper instellingen
Geplaatst op: 02 mrt 2023 17:21:46
Bericht:

Beste, Het is al weer 6 jaar geleden dat ik gestart ben met het maken van een proefbaan. Inmiddels is er een ruimte vrijgekomen en ben ik weer begonnen met een baan aan te leggen. Het schaduwstation is gelegd en begonnen met het aansluiten. Bezetmelders gemaakt en de baan getest met een multimeter en de blokken zijn klaar. Centrale een Ulhenbrock met Koploper.
Verder werk ik met arduino met de shields van Nico Teering. Nu mijn vraag, de bezetmeldingen komen wel binnen op de UH maar als ik deze wil testen in Koploper zie ik van alles springen in het scherm. Heb ik mogelijk een instelling niet goed staan.

Download Attachment: Baarnbaan.zip
5,87 KB

Hans van Ek

Reacties:


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 02 mrt 2023 19:08:29
Bericht:

Hallo hans,

Misschien toch een beetje verduidelijken wat er juist gebeurd op het scherm.

Met vriendelijke groeten

Marcel


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 02 mrt 2023 21:59:20
Bericht:

Hallo Hans,

Twee gedachten waar mogelijk een probleem zou kunnen zitten in jouw systeem.

Heb je gecheckt dat COM4 de juiste poort is die de verbinding is tussen de PC en de Uhlenbrock centrale?
Heb je ook gecheckt of je nog de juiste driver hebt voor de verbinding tussen de PC en de Centrale?

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: Hans53
Gereageerd: 02 mrt 2023 22:37:07
Bericht:

Beste PHDirk en Bonaza, Verbinding is aanwezig. Kan een willekeurige trein aansturen met koploper. Als ik testmodus de bezetmelder test zie ik wisselend de bezetmelder blauw worden.
Is dit normaal, ik dacht dat ik bevoordeeld met een wagonetje over de bezetmelder rij de melder zou oplichten in de testmodus. Verder ben ik ook niet zeker dat ik alle blokken goed heb ingevuld. Dan bedoel ik de kleine bloknummers onderin Dus als je een blok selecteert en naar eigenschapen gaat krijg je linksonder bloknummers staan. ik heb alle bloknummers aangevinkt. Het is iets van via naar. Op een of andere manier valt bij mij het kwartje niet ondanks meerdere keren dit gelezen te hebben.

Hans van Ek


Reageer op auteur: JPJ
Gereageerd: 03 mrt 2023 08:17:23
Bericht:

Hallo Hans,

Je moet bij de wisselstraten de wissels nog selecteren.
Ook d be\etmelders in de blokken nog bijwerken.

Jos


Reageer op auteur: remunj
Gereageerd: 03 mrt 2023 08:43:28
Bericht:

In die tabjes onderin kan je invullen wat de relatie is tussen blokken en wat er wel of niet moet/mag gebeuren.
Stel je heb 4 blokken.
Van blok 1 kan je naar blok 2 en in blok 2 heb je de keus om of naar blok 3 of naar blok 4 te gaan.
Als je dan op blok 2 klikt zie je onderin een tab met een 1 erin.
Klik je daarop dan zie je vervolgens twee mogelijkheden die je aan kunt vinken. Namelijk de keuzes om naar blok 3 en 4 te rijden. Door hier wel of geen vinkjes te zetten kan je bepaalde richtingen uitsluiten. Ook kan je hier aangeven of een trein mag keren (= rijrichting wisselen) om naar een ander blok te rijden. Dit kan nodig zijn als blok 2 in mijn voorbeeld een kopspoor is. Dan moet de trein eerst keren om terug te kunnen rijden naar het volgende blok. Doe je dat niet dan blijft de trein stilstaan omdat er geen verdere mogelijkheid meer is om verder te rijden.
Het is dus belangrijk dat je alles goed invult zodat Koploper alles juist kan aansturen.
Ik hoop dat het kwartje hiermee wat beter valt

Groeten,
Eric


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 03 mrt 2023 11:44:35
Bericht:

Hey Hans,

Aanvullend op de uitleg van Eric. Als je de gegevens van blok 7 aan vinkt. Dan heb je bovenaan het blok waar je bent (7). Onderaan kan je dan aanduiden uit welk blok je komt. En dan kan je aanduiden naar welk blok je wil. In jouw geval als je uit blok 1 komt en je duidt aan dat hij terug naar blok 1 moet dan moet je een vinkje zetten bij keren loc. Als je dan blok twee onderaan kiest kan hij zonder keren ook niet terug naar twee. Zie bijvoegsel.

Met vriendelijke groeten

Marcel Hendrickx

Download Attachment: Eigenschappen.jpg
125,23 KB


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 03 mrt 2023 21:40:34
Bericht:

Hallo Hans,

Bij [Onderhouden]=>[Baan definities]=>[Digitale Onderdelen] heb je een keer een serie van 2 bezetmelders en een serie van 3 bezetmelders gedefinieerd. Dat betekent dat bezetmelders 1 - 32 dubbel voorkomen. Ik vermoed dat dat een beetje teveel van het goede is voor Koploper. Bij [Aantal] geef je het totaal aantal bezetmelders op dat je op je baan hebt. Koploper zorgt dan zelf voor de juiste nummers.

Verder op basis van Eric en Marcel alle verbindingen tussen de blokken nog eens goed nalopen, en zoals Jos aangeeft de wisselstraten en de bezetmelders nalopen.

Misschien is het ook handig de korte handleiding van Chris Burger "Hoe start ik met Koploper" eens door te nemen. Daar staat stap voor stap in hoe je Koploper aan de praat krijgt.


Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: Hans53
Gereageerd: 03 mrt 2023 22:17:55
Bericht:

Mannen, allemaal bedankt voor de uitleg. De uitleg voor het invullen blokken is voor mij nu duidelijk (kwartje gevallen). Verder zal ik dit weekend Koploper nalopen. Het aantal bezetmelders aanpassen. Voor de baan heb ik 4 arloco's dus 60 bezetmelderaansluitingen en waarschijnlijk wel voldoende. Per arloco kan ik 15 melders aansluiten. Ook de handleiding van Chris Burger heb ik op papier. kortom dit weekend weer veel te doen maar het blijft LEUK!

Nogmaals allemaal bedankt!
Mvg, Hans

Hans van Ek


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster