Print deze pagina | Sluit het venster

Logische acties veel grijze vlakjes

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6546
Geprint op: 13 apr 2024

Onderwerp:


Auteur onderwerp: kruismuis
Onderwerp: Logische acties veel grijze vlakjes
Geplaatst op: 03 okt 2020 17:19:54
Bericht:

Na Onderhouden>Baan definities>Logische acties>Wijzig record(F2) staan er veel grijze vlakjes op het scherm waar ik niets mee kan.
Ik wil beginnen met logische acties. De handleiding helpt voor het maken van de start slecht. Het forum doorspitten gaat uit van basis kennis.
Wie kan mij naast het advies nog eens de handleiding te lezen, even een duwtje in de goed richting geven.

Download Attachment: Kruizinga-2020-10-03.zip
28,8 KB

Hidde Kruismuis

Reacties:


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 03 okt 2020 20:16:41
Bericht:

Dag Hidde,

Eerst en vooral moet je zelf wel bepalen wat je met een logische actie wil bereiken. Dan kan je bij "Stamgegevens" in het venstertje "waar wanneer" en voorwaarde aanduiden. Naargelang welke voorwaarde je neemt zal je zien dat een aantal grijze vlakken zwart worden naargelang ze bij je voorwaarde kunnen gebruikt worden. Bvb. neem bij "waar wanneer" "Blok is gereserveerd voor treintype". Nu zie je alle blokken zwart worden zodat jij het blok kan aan vinken. Bij "treintype" worden al je treintypes zwart zodat je het treintype kan aanvinken dat je wil gebruiken. Je kan nog expermenteren met overige mogelijkheden.

Groeten

Marcel


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 04 okt 2020 10:05:18
Bericht:

Met dank , mooi ga ik meteen proberen. Ik heb al een variabele route op "naar opstelsporen" Alle treinen gaan nu met richtingverboden linea recta naar het schaduw station als ik "ga naar opstelsporen" aanroep. Eerst bleven treinen rondjes rijden zonder snel en slechts bij toeval, naar de opstelsporen te rijden. Lastig als ik moest eten of als het bezoek uitgekeken was op de treintjes. 1. Het gekke is dat de schoonmaaktrein die volgens een vaste route alle spoortjes stofzuigt zich niets aantrekt van de knop "ga naar opstelsporen". Kennelijk gaat variabele route niet boven een vaste route. Hoe ik dat nu weer oplos zie ik nog niet. 2. Hoe ik de treinen verjaag die de weg versperren van de schoonmaaktrein zie ik ook nog steeds niet.
Vandaar mijn speurtocht naar logische acties.

Hidde Kruismuis Intellibox


Reageer op auteur: keesm
Gereageerd: 04 okt 2020 15:03:34
Bericht:

Hidde,

Het wegsturen van een lok die in de weg staat doe je met een "speciale aktie" die als aktie heeft: het "geven van een GO aan de lok die in de weg staat".
Je hoeft daar alleen het blok op te geven waar het om gaat.
De handmatige stop (vink) bij de lok die in de weg staat moet niet aanstaan, anders vertrekt de lok niet.

De speciale aktie kun je inschakelen met een logische aktie.


Kees Moerman


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 04 okt 2020 20:07:43
Bericht:

Inderdaad Kees,

Een loc doet een handeling vanuit een speciale actie die verbonden is met een logische actie die waar of niet waar wordt.

Grts

Marcel


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 05 okt 2020 08:15:51
Bericht:

Hartelijk dank. Nu aan het werk, dus even geen tijd. Het is vooral een zaterdagse hobby.
Keesm; Ga vanavond meteen proberen of de schoonmaaktrein weer baas wordt over zijn route.
Bonaza; is even lastiger te doorgronden. De index en zoekfunctie handleiding zullen me zeker verder helpen aan de hand van de opgegeven begrippen.
Ik ben blij met de snelle en duidelijke uitleg.

Hidde Kruismuis Intellibox


Reageer op auteur: keesm
Gereageerd: 05 okt 2020 13:44:03
Bericht:

Hidde,

Er is nog een mogelijkheid waar je misschien iets aan hebt.

Vanuit een vaste route kun je het blok waar een trein in de weg staat claimen. En dan heb je ook een aan te vinken optie om de lok die daar in de weg staat staat "plaats te laten maken".

Kees Moerman


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 06 okt 2020 19:41:10
Bericht:

Beste Keesm en Bonaza,
Ik vrees dat ik hier nog niet aan toe ben. Ik heb geen aanknopingspunten om jullie uitleg om te kunnen zetten in daden. Is er ergens een stap voor stap handleiding ? Een korte cursus starten logische en speciale acties? Of ergens een paar voorbeelden zodat ik kan zien welke opbouw in deze programmering zit.

Hidde Kruismuis Intellibox


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 06 okt 2020 21:46:28
Bericht:

Hallo Hidde,

Hierbij een poging.

Eerst bepaal je wat je wilt laten gebeuren en onder welke voorwaarde, bijvoorbeeld:

Ik wil een geluid laten afspelen als een trein in blok 1 staat.

De voorwaarde is dan: Trein in blok 1". Dat wordt een logische actie

De uitvoerende actie is: "Afspelen van geluid". Dat wordt een speciale actie.

De logische actie krijgt de naam "Trein in blok 1". Vervolgens wordt bij 'wanneer waar' gekozen voor 'Blok is bezet door trein (alle locomotieven)'. Dan worden ook het veld waar je een blok kunt selecteren zwart en kun je Blok 1 selecteren. De logische actie wordt dan opgeslagen.

Vervolgens wordt een speciale actie genaamd 'Speel geluid' gemaakt. Daarbij wordt bij conditie gekozen voor '1 of meer bezetmelders bezet/logische acties waar' en wordt een vinkje gezet bij de logische actie 'Trein is in blok 1'. Vervolgens wordt op het tabblad Actie gekozen voor speel geluid af, waarbij het betreffende geluid wordt opgegeven.

Succes met het verder instellen van de logische en speciale acties.Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 06 okt 2020 21:47:49
Bericht:

Hidde,

Ik zal het proberen uit te leggen met een voorbeeld uit mijn treintafel. Ik wil een boemeltrein (BR64) laten vertrekken uit blok 16 als een elektrische personentrein in blok 6 of blok 7 komt. Hiervoor moet ik twee logische acties aanmaken. In het voorbeeld neem ik nu een logische actie voor treinstel in blok 6. Voor blok 7 is dit identiek.
In deze logische actie vullen we bij stamgegevens de nodige gegevens in (zie bijlage lochstam)
Bij lochtype vullen we ook dde gegevens in. (zie bijlage lochtype)

Nu maken we een speciale actie aan voor het vertrek van onze boemeltrein hiervoor duidenwe aan aan welke logische actie dient te voldaan. (zie actiestam)
Tenslotte duiden we bij de actie aan: welke trein, uit welk blok enz voort dient te vertrekken. (zie specialeactie)

Hopelijk verduidelijkt dit wat.

Groeten

Marcel
Download Attachment: lochstam.jpg
41,24 KB

Download Attachment: Lochtype.jpg
27,58 KB

Download Attachment: Specialestam.jpg
50,33 KB

Download Attachment: Specialeactie.jpg
50,5 KB


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 07 okt 2020 07:50:31
Bericht:

Heren, Het droevige hopeloze incompetente gevoel van vorige week verdwijnt gelukkig met jullie uitleg. Deze uitdaging zal ik komend weekend aannemen. Nu druk met een locomotief 1100 die ik heb laten vallen van de werktafel en nu behoorlijk beschadigd is.

Hidde Kruismuis Intellibox


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 11 okt 2020 16:58:40
Bericht:

Beste Hidde,

Dat laatste zinnetje is iets dat niemand van ons wil meemaken. Hopelijk valt de schade mee. Ik heb het zelf ook wel eens voorgehad. Zodoende rijdt er op mijn tafel een in mekaar gelijmde loc rond. Uitwendig zie je er niets van, maar als de dag komt voor onderhoud heb ik een groot probleem. Gelukkig is in koploper eigenlijk allles wel te lossen, een gevallen loc is veel erger.

Succes met de herstelling

Marcel


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 13 okt 2020 20:14:41
Bericht:

de gevallen lok 1116 is in elkaar geplakt. Nu ook voorzien van wisselende verlichting voor en achter en na uren werk met de cv52 tot 55 prachtig aan het rijden gekomen. Alle hipjes en hikjes zijn weg en op decoder stand 1 rijdt hij nu 4 km / uur. Maar dat terzijde.
Graag iemand die een routine voor mij schrijft op logische actie en speciale actie met de volgende gegevens; Schoonmaaktrein , de mallet 530001, rijdt een vaste route langs alle rails van de baan. De borstel en de stofzuigrijtuigen van Lux achter zich aan slepend. Deze mallet rijdt langs alle sporen ook van het schaduwstation 8,9,10,11,12,13 en langs opstelsporen 1, 18 en 7. Ook langs station 19,26 en 37,38,39. Kortom hij zuigt en veegt elke rails. Van mijn 12 andere treinen staat een groot deel in het schaduwstation met een permanente bezetting van 5 van de 6 sporen. Kortom de schoonmaaktrein kan meestal niet langs de route die de vaste schoonmaakroute hem voorschrijft. Er staat meestal een trein in de weg. Net als een oude dame die bij de stoplichten domweg wacht tot sint juttemis en wacht tot we toeteren. Ik wil dat de schoonmaaktrein een go commando geeft aan de trein die hem in de weg staat. Ondanks de procedure waardoor ik overal een geluid kan maken op allerlei blokken, dankzij de welwillende uitleg door bonaza keesm en phdirk gaat deze zee nog te hoog. Help.

Hidde Kruismuis Intellibox


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 13 okt 2020 20:39:31
Bericht:

Hallo Hidde,

Is het niet eenvoudiger de schoonmaakroute wat flexibeler te maken, waarin de schoonmaaktrein blokken in het schaduwstation waar een andere trein staat even overslaat?
Het is, is mijn idee, sowieso verstandiger een route te maken die bestaat uit veel korte vaste routes, dan een route met één grote vaste route. Dat wordt zo'n star geheel dat de zaak heel snel vast loopt. Met veel korte vaste routes heb je meer schakelmomenten, waardoor je beter kunt inspelen op bestaande situaties.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 14 okt 2020 08:03:41
Bericht:

phdirk dank voor de suggestie, Het zal zeker een goed idee zijn. Nog geen idee hoe dat dan zou moeten worden georganiseerd. Meerdere vaste routes na elkaar. Ik zit hier op de beginners pagina en dat ben ik (helaas) ook. (Na jarenlang te druk en daarna jarenlang spookmeldingen s88.) Het spel tussen variabele routes en vaste routes is nog duister. Laat staan vaste routes die elkaar aanvullen. Dus gaarne weer een paar hints om ook dit onderwerp beter te doorgronden

Hidde Kruismuis Intellibox


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 14 okt 2020 08:30:35
Bericht:

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door keesm

Hidde,Er is nog een mogelijkheid waar je misschien iets aan hebt.
Vanuit een vaste route kun je het blok waar een trein in de weg staat claimen. En dan heb je ook een aan te vinken optie om de lok die daar in de weg staat staat "plaats te laten maken".Kees Moerman


Ik wacht met spanning op wat meer uitleg over hoe dit dan zou moeten

Hidde Kruismuis Intellibox


Reageer op auteur: keesm
Gereageerd: 14 okt 2020 09:02:23
Bericht:

Hidde,

Hoe je dit moet doen staat zo uitgebreid met plaatjes en al beschreven in de help file dat ik je moet aanraden die eens goed te bekijken.
Bijgaand de kop uit de helpfile over vaste routes.

Download Attachment: help.jpg
192,74 KB

Kees Moerman


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 14 okt 2020 12:46:26
Bericht:

Keesm, Het lijkt allemaal te lukken. Met het blokje diverse opties. Ik heb er al mee zitten rommelen. Deze opmerking van keesm maakt veel duidelijk. Achter elk blokje zit een actie pagina. Nooit eerder ontdekt. Als je niet weet wat je zoekt kun je het ook niet vinden.
Helaas nog niet kunnen proberen omdat er een delta booster is gesneuveld om onbekende reden en ik een andere moest plaatsen.

Hidde Kruismuis Intellibox , märklin, c rail, alle landen en tijdperken door elkaar.
Fijn dat er een probleem is, dan mag ik het oplossen.


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 14 okt 2020 22:17:10
Bericht:

Hallo Hidde,

Op zich lijkt een vaste route voor een schoonmaaktrein een goed idee. Zo garandeer je dat alle sporen worden bereden.
Het nadeel is echter dat een vaste route zo flexibel is als een plaat beton. Dat betekent dat het heel snel vastloopt.
Je kunt dat ondervangen door korte stukjes vaste route te maken van een paar blokken en dan in het laatste blok telkens kijken welke vervolgroute dan mogelijk is.
Bijvoorbeeld. Je hebt een opstelterrein met de blokken 4, 5 en 6. Blok 3 is het aanrijdblok. Er is dan een vaste route die eindigt in blok 3. Dan zijn er drie vaste routes, te weten 3 naar 4 (en eventueel verder), 3 naar 5 (en verder) en 3 naar 6 (en verder). Als de schoonmaaktrein in blok drie staat wordt op basis van welke blokken vrij zijn één van de vaste routes gekozen. Dat kan heel goed met logische acties die bepalen welke blokken vrij zijn en met behulp van die logische acties de juiste vaste route te starten.


Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 15 okt 2020 08:08:52
Bericht:

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door phdirk

Hallo Hidde,
Je kunt dat ondervangen door korte stukjes vaste route te maken van een paar blokken Bijvoorbeeld. Met beste groeten Dirk HO=TC


Ja dat lijkt mij ook prachtig maar dan dien ik nog beter te begrijpen wat ik in moet vullen bij logische actie en dat gaat nog waanzinnig slecht. Ondanks de gegeven voorbeelden die ik al kreeg. Graag nog ietsje pietsje duidelijker wat ik waar invul. Ik heb komende week weer wat meer tijd om te spelen met de treintjes.

Hidde Kruismuis Intellibox , märklin, c rail, alle landen en tijdperken door elkaar.
Fijn dat er een probleem is, dan mag ik het oplossen.


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 15 okt 2020 20:59:23
Bericht:

Hallo Hidde,

Als uitgangspunt zou je het volgende kunnen maken, even op basis van mijn voorbeeld. Je moet het dan aanpassen aan de situatie op jouw baan.
Je maakt drie vaste routes
1. Richtingsblok 3, dan 4 en eventueel daarachter liggende blokken.
2. Richtingsblok 4, dan 5 en eventueel daarachter liggende blokken.
3. Richtingsblok 5, dan 6 en eventueel daarachter liggende blokken.

Vervolgens maak je drie logische acties:
A blok 4 onbezet
B blok 5 onbezet
C blok 6 onbezet

Bij vaste route 1 gebruik je logische actie A als startconditie, bij route 2 logische actie B en bij route 3 logische actie 3. Nu kan dit in de praktijk wat te simpel zijn als van de blokken 4, 5 of 6 meer dan één blok onbezet is. Dan moet je een en ander verfijnen, maar dat is hoofdstuk twee.


Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 16 okt 2020 10:03:20
Bericht:

phdirk,
Dank voor de uitleg. Ziet er uit als een handleiding die ik straks ga begrijpen.
Ga er mee aan de gang.
Het leuke is dat ik na het reproduceren van je verhaal andere dingen in de logische oplossingen ook beter ga begrijpen, zoals vorig jaar door een andere spoorder ook al eens is betoogd.

Handleidingen lezen lukt pas als je weet wat je leest en dat weet je niet als je leest. Zelfs niet als je het een tweede of derde keer leest. Dan blijft in je kop alleen een wanhoop hangen.

Deze hint stuurt mij weer de goede kant op.

Hidde Kruismuis Intellibox , märklin, c rail, alle landen en tijdperken door elkaar.
Fijn dat er een probleem is, dan mag ik het oplossen.


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 16 okt 2020 14:15:14
Bericht:

Maar als je een vaste route start, afhankelijk van het blok dat daarna vrij is, wat heeft een vaste route dan nog voor zin?
In de blokken zelf doe je tenslotte niks bijzonders, behalve een paar keer op de laatste melder het volgende blok reserveren, dus die vaste route is er alleen om een bepaalde route af te dwingen.
Met de optie van Dirk kun je de vaste route net zo goed helemaal achterwege laten, lijkt mij.

groet, Huub


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 16 okt 2020 15:49:22
Bericht:

Hallo Huub en Hidde,

Zoals ik al in mijn voorbeeld aangaf is het een heel simpel voorbeeld hoe een logische actie een route kan starten. Daar ging het in dit geval om.
Het rijden van de schoonmaaktrein door het schaduwstation kun je, zoals Huub terecht aangeeft, ook door Koploper zelf laten sturen. Koploper weet zelf ook welke blokken beschikbaar zijn. Daarna kun je de schoonmaaktrein dan weer een kleine vaste route laten rijden tot het volgende keuzemoment. Dat zou je dan weer door Koploper laten doen.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 16 okt 2020 19:36:30
Bericht:

Heren,
Nu wordt het toch interessant. Even terug naar de start.
Mijn schoonmaaktrein zou elke rails een keer moeten vegen en zuigen.

Als ik gewoon een vrije route laat rijden, hoe kan ik dan weten dat elk railsje glimt en schoon is. Daar moet ik wat mee. In mijn werk controleer ik of een opdracht goed is uitgevoerd en dat wens ik nu ook te doen.

Ik geef toe; de gehele vaste route is een betonnen structuur en geeft nu ook al veel oponthoud.

Treinen staan in alle rust op hun schaduwspoor en dienen weg te gaan. Ik doe dat nu handmatig door een "go" te geven aan de lok die staat te slapen. Dat heeft dus weinig te maken met een geautomatiseerd schoonpoetsen van het gehele complex.

Wie van de heren heeft de juiste suggestie om dat te bereiken.
En wie kan me uitleggen hoe dat dan geprogrammerd moet worden.Hidde Kruismuis Intellibox , märklin, c rail, alle landen en tijdperken door elkaar.
Fijn dat er een probleem is, dan mag ik het oplossen.


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 16 okt 2020 20:17:04
Bericht:

Keesm
Ik heb het gevonden.

In de vaste route mag ik invullen in het blok voorafgaand aan het vrij te maken blok "claim (maak plaats)/binnenkomst"

Ik maak elk blok na het blok in de vaste route vrij en dan gaan al die trage oma's voor het stoplicht geschrokken verder.

Mijn schoonmaaktrein heeft dan vrij baan.

Dan zie ik later wel weer of de totale dienstregeling van onze spoorweg firma in het honderd loopt.

Hidde Kruismuis Intellibox , märklin, c rail, alle landen en tijdperken door elkaar.
Fijn dat er een probleem is, dan mag ik het oplossen.


Reageer op auteur: keesm
Gereageerd: 16 okt 2020 21:44:22
Bericht:

Hidde,

Leuk dat je het hebt uitgevonden.
Dit werkt goed als een stilstaande lok een wachttijd heeft maar niet als de lok nog handmatig geblokkeerd staat (het vinkje in rijwindow).
Er is echter een speciale aktie die de handmatige blokkering kan opheffen. Dus dat vraagt nog wat extra's.


Kees Moerman


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 17 okt 2020 17:50:53
Bericht:

Hallo Hidde,

Ik kan me voorstellen dat je wilt dat alle sporen netjes worden gepoetst. Daar lijkt een vaste route ideaal voor. Maar zoals een vaste route bij Koploper werkt geeft dat naar mijn idee meer zorgen dan vreugd.
Toen ik een aantal jaren geleden bij Miniworld vrijwillger was in de Commandocentrale reden daar ook veel poetstreinen rond. Die reden gewoon tussen het verkeer door, zonder vaste route. Al met al werd de baan toch volledig gepoetst.
Zelf heb ik ook voor een dergelijk systeem gekozen. Op de een of andere manier zorgt Koploper dat de poetstrein overal komt. Ik heb vrijwel nooit last van slechte stroomafname door vuile rails.


Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 17 okt 2020 20:49:42
Bericht:

phdirk,
Het is door jou melding dus toch te overwegen de poetstrein domweg los te laten.
Ik zal het proberen om te zien wat beter werkt. De flexibiliteit van het hele systeem is aantrekkelijk Het niet weten wat er gepoetst is in coronatijd is een vervelend gevoel.

keesm.
Je maakt me nieuwsgierig hoe een opdracht in het rijwindow nu weer voor elkaar te boksen is. Nog niet eerder gedaan.
Bladzijde handleiding? Of daverende hint?
En ik was net al eufoor dat ik iets had opgelost.

Hidde Kruismuis Intellibox , märklin, c rail, alle landen en tijdperken door elkaar.
Fijn dat er een probleem is, dan mag ik het oplossen.


Reageer op auteur: keesm
Gereageerd: 17 okt 2020 21:09:49
Bericht:

Hidde,

Maak een logische aktie, bvb ontstop blok 6.
Maak een schakelaar in het baanoverzicht.
Je kunt de schakelaar een logische aktie laten bedienen.
De logische aktie kan een speciale aktie triggeren.
De logische aktie kun je in een vaste route opnemen door de schakelaar naar het veld "Diverse opties" te slepen.

Download Attachment: ontstop.jpg
85,23 KB

Kees Moerman


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 18 okt 2020 08:31:44
Bericht:

Hallo Keesm
Dat was snel.
Zie ik vanmorgen in jou bericht dat er gewoon een commando bestaat om de handstop op te heffen.
Leuk weer een hoofdstuk erbij Nu nog gaan proberen.

Als het zo doorgaat moet ik de handleiding voor de 4e keer gaan lezen. Wellicht ga ik dan nog begrijpend leren lezen.

Hidde Kruismuis Intellibox , märklin, c rail, alle landen en tijdperken door elkaar.
Fijn dat er een probleem is, dan mag ik het oplossen.


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 18 okt 2020 11:21:12
Bericht:

Hidde,

Over je poetsprobleem. Als eerste zou ik me afvragen of er werkelijk een probleem is. Ik rij zelf weliswaar niet met Märklin, dus niet helemaal vergelijkbaar, maar poets mijn baan zelden. Een keer op de zoveel tijd laat ik de stofzuiger een rondje rijden die daarbij eigenlijk alleen het hoofdspoor meeneemt, en af en toe wat vuilgevoelige plekken met een poetsblok behandelen en dat is het wel zo'n beetje.

Als er een probleem is, is dat dan op specifieke plekken? Zo ja, dan zou ik daar een oplossing voor zoeken. Als bijvoorbeeld een spoor vrij structureel wordt overgeslagen en daardoor problemen gaat geven, ga op dat stuk de poetstrein van tijd tot tijd naar dat spoor dwingen. Dat kun je bijvoorbeeld met tellers, logische acties en variabele routes doen. Zelf gebruik alleen maar vaste routes als de trein iets bijzonders in een blok moet doen of als een oplossing met een vaste route veel eenvoudiger is dan op een andere manier. Vaste routes hebben nu eenmaal het grote nadeel dat ze eerst moeten starten voor ze effectief zijn. En dat starten kan soms best een uitdaging zijn.

quote:

Als het zo doorgaat moet ik de handleiding voor de 4e keer gaan lezen.

Het nadeel van de hele handleiding lezen, is dat je ook heel veel voor de 4e keer gaat lezen, waar je niks mee doet.
Wat ik meestal aanraad, is het volgende.
Open de online help in het programma en ga bij de inhoud(contents) naar het hoofdstuk "Wijzigingen in de verschillende versies" -> "versie wijzigingen". Vanaf de eerste publieke versie heeft Paul daar altijd aangegeven wat er veranderd is, met netjes een link naar de bijbehorende helptekst. Zo krijg je in vogelvlucht een idee van de mogelijkheden en kun je heel snel in de helptekst kijken of het iets is waar je iets aan zou kunnen hebben.

Groet, Huub


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 18 okt 2020 14:32:00
Bericht:

Hidde,

Is het reinigen van je sporen inderdaad zo probleem. Merkwaardig genoeg reinig ik mijn sporen...nooit. Blijkbaar verontreinigen deze niet. Ik moet meer mijn wielen van m'n locs reinigen voor een zwarte aanslag ten gevolge van de digitale spanning. Ik moet hierbij dus Huub bijtreden.

Grts

Marcel


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 20 okt 2020 15:18:33
Bericht:

Het onderwerp verglijdt naar poetsen. Dat is slechts de bijzaak, de aanleiding van dit draadje was om te kijken wat ik met logische acties kan doen. Vind ik nog steeds onmogelijk moeilijk.

Je stelt jezelf een probleem en probeert dat op te lossen.

Zoals gemeld is een vaste route een betonnen structuur.
Hubertus bijvoorbeeld heeft al talloze malen gemeld dat het een slechte oplossing is van problemen. Anderen zien toch wel wat in kleine stukjes vaste route.

Het leuke van een poetstrein is dat hij constant rondjes rijdt. De stofzuiger maakt een rot herrie en de veegborstel doet nauwelijks voor de stofzuiger onder.
Als de hele schoonmaak santekraam, stofzuiger, borstel machine, mallet lok, vertrekt van mijn programmeer spoor slaat de Intellibox ll op kortsluiting omdat er plotseling zo verschrikkelijk veel stroom getrokken wordt. Ook een probleem. Maar niet voor dit forum.

Ik hou mezelf nog bezig met vaste, variabele routes en logische acties. En om nu te zeggen dat dat vlotjes lukt, nou nee.Hidde Kruismuis Intellibox , märklin, c rail, alle landen en tijdperken door elkaar.
Fijn dat er een probleem is, dan mag ik het oplossen.


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 20 okt 2020 16:04:34
Bericht:

Hubertus heeft wat anders gezegd over vaste routes.
Ik gebruik ze zelf namelijk ook, maar altijd zo kort mogelijk en alleen als het niet anders kan of een andere oplossing veel complexer is. En alleen in die situaties waar ik ook zeker weet dat de route zal starten.

Wat betreft logischer acties, essentieel daarbij is dat je de basis begrijpt. Een logische actie kan alleen maar 'waar' of 'niet waar' zijn.
Ga gewoon eens oefenen met alleen logische acties, verder niks daaraan hangen als vaste of variabele routes of speciale acties.
Gewoon wat logische acties aanmaken en kijken wanneer die waar en wanneer die niet waar zijn. Daarvoor heeft koploper een monitor: Menu Rijden -> uitkomst logische acties. Daar staan al je logische acties onder elkaar en kun je aan een vinkje zien als een logische actie waar is.

groet, Huub


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 20 okt 2020 19:16:44
Bericht:

Beste Hidde,

Naar aanleiding van Huub zijn opmerking:

Wat betreft logischer acties, essentieel daarbij is dat je de basis begrijpt. Een logische actie kan alleen maar 'waar' of 'niet waar' zijn.
Ga gewoon eens oefenen met alleen logische acties, verder niks daaraan hangen als vaste of variabele routes of speciale acties.


Op bijgevoegd item zie je het venster waarin je alle mogelijke actie's kan selecteren. (geel) Met al deze actie's bepaald de logische actie alleen maar of deze waar of niet waar is.
Je kan dit dan nakijken zoals Huub stelt in het tweede gedeelte.

Gewoon wat logische acties aanmaken en kijken wanneer die waar en wanneer die niet waar zijn. Daarvoor heeft koploper een monitor: Menu Rijden -> uitkomst logische acties. Daar staan al je logische acties onder elkaar en kun je aan een vinkje zien als een logische actie waar is.


Groeten

Marcdel

Download Attachment: Logisch.jpg
56,37 KB


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 20 okt 2020 19:43:39
Bericht:

Hallo Hidde,

Als je bepaalde gebeurtenissen op de op je baan wilt laten plaatsvinden, is de essentiële vraag:

Wanneer moet wat gebeuren.

Het Wanneer wordt bepaald door een Logische Actie, die kijkt of de voorwaarde die de gebeurtenis moet laten plaatsvinden 'waar' is. Dat kan zijn dat een locomotief in een blok staat, of juist een blok vrij is. Dat is een keuze die je maakt uit de hele lijst die je ziet als je het vak 'Wanneer waar' in een logische actie opent.

Zoals Huub al heeft aangegeven is het heel verstandig daarmee eens te gaan oefenen om te zien wat er bij de verschillende voorwaarden in die lijst gebeurt.

Vervolgens wordt het 'Wat' uitgevoerd door bijvoorbeeld een Speciale Actie of het starten van een Vaste Route. Ook daar heb je weer een heel scala van mogelijkheden.


Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: kruismuis
Gereageerd: 21 okt 2020 16:32:36
Bericht:

Heren dank ,

Deze week naar aanleiding van jullie opmerkingen tijd en zin om weer in logische actie te duiken.
Jullie maakten mij attent op een nog niet ontdekte koploper programma bladzijde. Ga ik natuurlijk mee aan de slag.

Natuurlijk was er gisteravond een wisselspoel doorgebrand nadat een 4 pits wisseldecoder was blijven hangen. (Hoe bestaat het 1 van de 4 schakelingen). Vandaag maar een ander merk besteld via een grote technische internet handel. Ook een wisselspoel besteld omdat mijn exemplaar gesmolten was. Gelukkig heb ik altijd 1 reserve liggen van beide maar nu is de laatste in gebruik.

Druk met het ombouwen van loks naar digitaal. Mijn oude e6802, 60 jaar oud is geheel mislukt. Losse en kromme wielen. Haperend op elke rails en vonken trekkend onder de wielen. Goed voor een ander forum.

Mijn oplossing om treinen op de vaste route weg te sturen ook van blokken verder vooruit gaat niet altijd goed. (blok 1,4,5 en 6). Claimen en vrij maken met een blok tussenruimte zonder claim verhindert niet dat een andere trein tussen kan schuiven en die komt dan tegen een geclaimd blok aan te kijken. Ik beperk het wegsturen tot 1 blok voor het huidige. Dan gaat het rijden prima en het vereenvoudigt de denkstructuren.


Hidde Kruismuis Intellibox , märklin, c rail, alle landen en tijdperken door elkaar.
Fijn dat er een probleem is, dan mag ik het oplossen.


Reageer op auteur: WouterL
Gereageerd: 07 feb 2022 14:25:16
Bericht:

Dank voor deze uitleg!!!

Hij zou bovenaan moeten staan in een aparte rubriek (in het hoofdstuk -Koploper bijvoorbeeld, onder beginners - gevorderden, en dan: beginnen met logische acties)

Groet, Wouter

Märklin, k-rails, Koploper, Raptor, Edits, Littfinski: de baan is in de afbouwfase! Zie https://forum.3rail.nl/index.php?topic=16137.0


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 07 feb 2022 16:38:25
Bericht:

Hey Wouter,

Fijn nog eens van je te horen. En blijkbaar heb je nu toch de logische acties onder de knie gekregen. Geen slecht idee een handleiding schrijven over logische en speciale acties. Misschien ie er iemand hiervoor te vinden.

Groeten

Marcel


Reageer op auteur: PaulRoman
Gereageerd: 08 feb 2022 08:41:34
Bericht:

Misschien is dit iets ?
Groet,

Paul

https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6818

Schäßburg an der Kokel


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster