Print deze pagina | Sluit het venster

geijkte treinen en treinen met decoderstappen

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6538
Geprint op: 03 dec 2023

Onderwerp:


Auteur onderwerp: richard
Onderwerp: geijkte treinen en treinen met decoderstappen
Geplaatst op: 29 aug 2020 09:15:23
Bericht:

Beste.

Is het mogelijk om met geijkte treinen en treinen metdecoderstappen door elkaar te rijden? Of moet je dan kiezen voor of rijden met geijkte treinen of rijden met decoderstappen?

Richard

N-spoor, TC bmd-16sd

Reacties:


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 29 aug 2020 10:14:08
Bericht:

Hey Richard,

Je kan wel met geijkte locomotieven en treinen met decoderstappen door elkaar rijden. Maar waarom zou je dit doen. Als alle treinen netjes geijkt zijn is bvb. 60 km/h in een blok voor elke trein het zelfde.
De decoderstappen treinen gaan een andere snelheid gebruiken, naar gelang de decoderstappen.

Groeten

Marcel


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 29 aug 2020 16:31:19
Bericht:

Hoi Richard,

Met geijkte locomotieven zijn er ook wat meer mogelijkheden, zoals het rijden in tractie in Koploper. Dat kan alleen met geijkte locomotieven, omdat Koploper dan de snelheden bij elkaar uitzoekt.

Het rijden met geijkte en niet geijkte locs door elkaar gaat overigens prima. Normaal gesproken ijk ik alle locs, maar op mijn nieuwe baan is er nog geen bruikbaar ijktraject, dus rijden er ook treinen op decoderstappen.
Zoals Henk Elsink al zong: "Je ziet haast geen verschil".

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: richard
Gereageerd: 30 aug 2020 16:42:23
Bericht:

Marcel en Dirk.

Bedankt voor jullie antwoorden. Ik ga als ik eens tijd heb starten met het ijken.

Richard

N-spoor, TC bmd-16sd


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 30 aug 2020 21:49:54
Bericht:

Richard en Dirk,

Ben zopas tot de ontdekking gekomen dat er van mijn acht locs ook nog twee zijn die niet geijkt zij. Dus ik zal mij daar kortelings ook eens aan het werk zetten. Best een leuke bezigheid ijken van locs.

Grts

MarcelReageer op auteur: richard
Gereageerd: 30 aug 2020 22:44:59
Bericht:

Ik zit nu te twijfelen. Zal ik voor het kijken een apart spoor maken met een tussenstuk van 80 cm of zal ik een geschikt stuk van mij. Baan nemen. Dat wordt dan wel een stuk 190cm. Als jullie aanraden om een apart stuk spoor te nemen. Wat is dan slim om te doen. Echt los van de baan of wel aan een zijde aan de baan? Ik hoop dat het duidelijk is wat ik bedoel.

N-spoor, TC bmd-16sd


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 31 aug 2020 12:03:16
Bericht:

Wat je zelf wilt. Als je in twee richtingen wilt ijken, wat wel gebruikelijk is, moeten de eerste en tweede melder even lang zijn.
Je moet na het ijkspoor ruimte hebben voor de loc om uit te lopen en ik zou als het even kan het ijkgedeelte niet over wissels of in een helling leggen.
Bij een lang ijkspoor loop je minder kans op afwijkingen in de meting door het hikken van de loc. Maar daar staat tegenover dat het ijken wel langer duurt.

groet, Huub


Reageer op auteur: richard
Gereageerd: 31 aug 2020 20:15:19
Bericht:

Dank je wel Huub.

Waarom is het niet handig om er een wissel in te hebben zitten? Ik heb nu een stuk spoor op het oog van 190cm lang. alleen zit hier een wissel en een bocht in. Ik ben benieuwd naar je redenen om dit niet te doen? Een andere oplossing voor mij is een appart spoor voor het ijken te gaan maken.

Richard

N-spoor, TC bmd-16sd


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 31 aug 2020 20:28:32
Bericht:

Een wissel geeft weerstand. Een goede lastregeling zou dat moeten compenseren, maar de praktijk blijkt soms toch wat weerbarstiger.
Aan de andere kant, als je over een lengte van 190 cm meet, heeft een hikje ook niet zo vreselijk veel effect op de meting.
Maar heb je dan geen blokken waar twee bezetmelders in zitten die allebei even lang zijn?

groet, Huub


Reageer op auteur: richard
Gereageerd: 31 aug 2020 20:41:58
Bericht:

Nee die heb ik nergens anders. Ja even eerlijk zijn. maar dat is in een helling. dat lijkt me helemaal niet de bedoeling. en als het wat langer duurt om een loc te ijken, dan is het maar zo. Ik kan nog genoeg andere dingen doen tijdens het ijken dan.

N-spoor, TC bmd-16sd


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 31 aug 2020 20:51:48
Bericht:

Richard,

Mijn ijkspoor bevindt zich ook gewoon op mijn baan. En hierin bevindt zich ook een helling. Niet ideaal maar ik heb ook geen andere mogelijkheid. Er zit dan wel een foutje in het ijken maar onoverkomelijk is dit niet bij. Ik moet er wel bij zeggen dat ik geen locs in tractie heb rijden.

Groeten,

Marcel


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 31 aug 2020 21:28:23
Bericht:

Hallo Richard,

Ook mijn ijktraject komt in de baan te liggen. Ik heb een opstelterrein met lange blokken en bezetmelders die alle even lang zijn. Daar is wel een mooi ijktraject neer te leggen. De lengte wordt circa twee meter, de bezetmelders zijn alle 40 cm lang.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster