Print deze pagina | Sluit het venster

snelheid regeling

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6490
Geprint op: 01 mrt 2024

Onderwerp:


Auteur onderwerp: rkooper
Onderwerp: snelheid regeling
Geplaatst op: 20 apr 2020 12:27:43
Bericht:

Algemene informatie: in gebruik Märklin rails en treinen, 6023 control station 6021 en computer interface 6051 en Koploper versie 9.4.
Via Koploper “Onderhouden/locomotieven/decoderstappen” kan de snelheid van de trein voor minimum, gemiddeld en maximum ingevoerd worden. Proefondervindelijk gebruik ik getallen van 0 tot 12. Is er een verklaring waarom deze gebruikt moeten worden om de aansturing van decoder en motor correct te doen?
Rob Kooper

Reacties:


Reageer op auteur: Ben
Gereageerd: 20 apr 2020 12:55:40
Bericht:

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door rkooperIs er een verklaring waarom deze gebruikt moeten worden om de aansturing van decoder en motor correct te doen?
Dit is de verklaring waarom het moet:

· Maximumsnelheid: de locomotief rijdt in een blok en heeft een volgend blok kunnen reserveren.

· Gemiddelde snelheid: de locomotief rijdt in een blok en heeft geen volgend blok kunnen reserveren. De locomotief zal bij binnenkomst van dit blok afremmen naar de gemiddelde snelheid. Met andere woorden: als er nog twee bezetmeldingen volgen (zie de definities in onderhouden blokken) rijdt de trein volgens de gemiddelde snelheid.

· Minimumsnelheid: de locomotief rijdt in een blok en heeft geen volgend blok kunnen reserveren. Bij de bezetmelder halverwege het blok zal de locomotief afremmen naar de minimumsnelheid. Met andere woorden: als er nog één bezetmelding volgt (zie de definities in onderhouden blokken) rijdt de trein volgens de minimumsnelheid.


Reageer op auteur: rkooper
Gereageerd: 21 apr 2020 14:05:10
Bericht:

Bedankt voor de reactie. Ik zocht eigenlijk details over de settings in koploper en de consequentie van aansturing van de decoder. B.V. een waarde van 5 wat doet dat met de decoder en wat is de range van aansturing. Ik gebruik nu 1 tot 12. Veel groeten, Rob Kooper


Reageer op auteur: Ben
Gereageerd: 21 apr 2020 14:30:56
Bericht:

De range van aansturing is 0 - 14. Dat zit opgesloten in het door jou toegepaste digitale systeem: Marklin/Edits, dat kent 14 stappen. Stap 14 is dus de maximum snelheid.

Jij kiest voor 0 tot 12, kennelijk vind je dat je lok op stap 12 hard zat rijdt (toch?).


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 21 apr 2020 17:15:04
Bericht:

Hallo Rob,

Welke waardes je gebruikt voor minimum / gemiddelde / maximum hangt ook van het soort locomotief af.
Hoewel ik meestal rijd met geijkte snelheden, gebruik ik in een aantal gevallen ook decoderstappen (in mijn geval 28, maar dat terzijde).
Bij sommige locs moet ik de hele range gebruiken om een beetje mooi rijgedrag te krijgen. In andere gevallen ga ik maar tot de helft van het maximum. Dan ga ik in het algemeen wel de instellingen van de decoder aanpassen, zodat ik weer het bereik van alle stappen kan gebruiken.

Het is dus een kwestie van wat experimenteren tot je de optimale instellingen gevonden hebt.Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: rkooper
Gereageerd: 22 apr 2020 11:54:54
Bericht:

Bedankt allemaal voor de rappe reacties, is ongeveer wat ik zocht. Rob Kooper


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster