Print deze pagina | Sluit het venster

waarom blijft lok doorrijden als er 1 bezetmelder niet werkt

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6439
Geprint op: 03 dec 2023

Onderwerp:


Auteur onderwerp: Jan Willem
Onderwerp: waarom blijft lok doorrijden als er 1 bezetmelder niet werkt
Geplaatst op: 04 jan 2020 23:26:23
Bericht:

Beste allemaal,
Allereerst een gezond jaar , zonder pech, toegewenst.
Ten tweed mijn probleempje. Ik gebruik een aantal schakelrails (mrails, middengeleider nokje) en dat gaat aardig goed en betrouwbaar)tot enkele dagen geleden. Vanuit blok 14 vertrekt de trein naar 15 (met 2 bezetmelders), daarna naar 16, 1 of 2, 3,4, etc. allemaal met 2 bezetmelders.
Ineens werkte de 1e bezetmelder van blok 15 niet meer, en vervolgens rijdt de trein op ingestelde snelheid alle blokken door, tot boem.
En bovendien blijft blok 14 bezet staan.
Is dit zoals koploper is, of is hier toch een oplossing voor? In de trant van noodstop bv?
Ik heb het opgelost met een andere schakelrail, doch verwacht zo'n probleem wel weer terug tzt, al dan niet elders.
Ben benieuwd waar ik het zoeken moet. Stuur geen database mee, er staat niets meer in de logging oid.
Met groet,
Jan Willem

Reacties:


Reageer op auteur: BigG76
Gereageerd: 05 jan 2020 00:43:39
Bericht:

Beste Jan Willem,

Goed om te horen dat het opgelost is door een nieuw schakelrail te plaatsen.

Wat betreft de vraag over de noodstop het volgende.
Koploper heeft een noodstop voor heel het systeem, boven in de balk langs het groen bordje en ook een noodstop per loc die je kunt activeren in de rijwindow van de loc.

Als je de handleiding van Koploper opent en je zoekt op noodstop dan valt er ook genoeg over te lezen (heb het zelf nog zeker niet allemaal gelezen!), misschien zit er wat tussen wat je wilt/kunt gebruiken.

Als je op dit forum bij zoeken 'noodknop' o.i.d. in geeft zullen er ook wel draadjes zijn die over de zoekactie gaan, daar kan ook wat tussen staan waar je wijzer van wordt of kan gebruiken.

Wat ik ook veel op dit forum gelezen heb is dat het toch verstandig is om een back-up van je database mee te sturen, medeforum gebruikers kunnen dan gericht mee kijken met je vraag/probleem.


Groet,
Gerard van Kemenade


Reageer op auteur: BigG76
Gereageerd: 05 jan 2020 01:18:28
Bericht:

Beste Jan Willem,

Nog even over het volgende.

quote:
Ineens werkte de 1e bezetmelder van blok 15 niet meer, en vervolgens rijdt de trein op ingestelde snelheid alle blokken door, tot boem. En bovendien blijft blok 14 bezet staan.


De laatste weken veel gelezen op dit forum en volgens mij heb ik in een van de draadjes gelezen dat als een loc van het ene blok naar een ander blok gaat en de loc niet wordt gedetecteerd door de inrijmelder van het volgende blok dat Koploper de loc kwijt is/raakt. Logischerwijs denk ik dan dat de uitrijmelder van het vorige blok bezet blijft omdat de loc niet wordt gesignaleerd door de inrijmelder in een volgend blok.

Maar ik neem aan als je even een keer rond zoekt op dit forum dat er best wel wat meer over te vinden is.

Groet,
Gerard van Kemenade


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 05 jan 2020 07:58:06
Bericht:

Koploper kijkt naar de te verwachten bezetmelder. Die kun je ook onderin het rijwindow van de locomotief zien staan. Komt die melding niet, blijft de loc inderdaad doorrijden.
Je kunt de spooktreinbeveiliging inschakelen, dan volgt er een noodstop als er een bezetmelding binnenkomt die koploper niet verwacht.
Zelf zou ik het zoeken in betrouwbaardere terugmelding. Als ik je hoor praten over "aardig goed tot betrouwbaar" en "verwacht zo'n probleem wel weer terug" klinkt dat voor mij dat er wel vaker een melding wordt gemist. Dan moet je niet willen. Just my two cents.

groet, Huub


Reageer op auteur: Jan Willem
Gereageerd: 05 jan 2020 13:26:45
Bericht:

Dank Gerard en Huub,
Spooktreindetectie zal de oplossing zijn. Ik zat zelf nog wat te denken aan een mogelijk correctie-mechanisme als de eerste bezetmelder niet werkt, maar de tweede wel. Dan zou Koloper toch al weer aardig op de hoogte zijn van de locatie van de betreffende trein, zeker als in het voorgaande blok de bezetmelders zijn vrijgegeven.......

Natuurlijk is een meer betrouwbare bezetmelder de oplossing, ik denk erover om stroomdetectie te gaan toepassen, maar dat zal dan gefaseerd gaan. In de tussentijd, om ongelukken te voorkomen, ga ik zeker die spookdetectie inzetten, op alle middenrailmelders....

Met groet,
Jan Willem

Jan Willem


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster