Print deze pagina | Sluit het venster

Wissel luistert niet Ecos/Koploper combinatie

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6325
Geprint op: 18 jan 2022

Onderwerp:


Auteur onderwerp: Leendert
Onderwerp: Wissel luistert niet Ecos/Koploper combinatie
Geplaatst op: 17 jun 2019 08:28:11
Bericht:

Ik heb een pittig ‘foutje’ gehad met de combinatie Koploper/Ecos. Hier even delen wat het probleem was en ook wat de bypass is.

Symptoom
Op de ECOS zijn 3 van de 4 wissels (uit steeds een blokje van 4) op de ECOS wel te schakelen, maar vanuit Koploper niet.

Hoe ziet de instellen er uit
De ECOS is standaard ingesteld op Motorola formaat voor de wissels (daar heb ik tenslotte de meeste decoders van) en voor de ‘uitzonderingen’, die naar DCC luisteren, maak ik wissels aan op de ECOS.

Waar ging het mis
Het ging alleen mis op die decoders waar zowel wisselaandrijvingen als bv een ontkoppelrail aan zit. In de Ecos is prima in te stellen en met Koploper is de ontkoppelrail ook prima te bedienen. Maar de 3 overige wissels zwijgen in alle talen als ze door Koploper bediend worden.

Wat blijkt
Korte versie van een lang verhaal (met veel debuggen en logs napluizen, zowel in Koploper als in de ECOS): tijdens het initialiseren van Koploper, gaat deze in dialoog en wisselt uit wat er over en weer beschikbaar is en nodig is. Dat geldt (en is al vaker ook op dit form ter sprake gekomen) voor de locomotieven, waarbij je een goede volgorde aan moet houden omdat anders de synchronisatie weg is, maar – zo blijkt – ook voor wissels. Het is per ‘blokje van vier’ of een K84 of een K83 (de variant die bistabiel is, of monostabiel). Bij de mengvorm gaat het fout.

Remedie
Is duidelijk: niet mengen, dan gaat het goed. Dus op de blokken van 4 adressen of alleen K84 of K83 achtige functies.

Groet,
Leendert

Reacties:


Reageer op auteur: Seb
Gereageerd: 16 jan 2022 13:37:43
Bericht:

Beste Leendert, interessant verhaal. Hoewel er geen reacties op kwamen nu dan eentje van mijn kant. Ik heb jarenlang met de 6021 en interface mijn 5211 decoders aangestuurd met Koploper. Perfect. Nu ben ik op de Ecos centrale overgestapt. Ben alles nu aan t koppelen. Treinen rijden, wel sommige nog koppelen aan de centrale maar....en daarom kwam ik op jouw topic terecht want nog niet alles krijg ik werkend.....bv, krijg geen wissel commandos op de wissel. Zal wel aan mij liggen uiteraard. B en O zijn goed aangesloten.

Vooraleerst dus een vraag aan je; in mijn baan heb ik 17 wisseldecoder 5211 van viessmann decoders aangesloten.....moet ik de daaraan aangesloten en gedresseerde wissels dan ook eerst in de Ecos aanmaken om deze via Koploper te bedienen? Lijkt mij van niet. De s88 decoders 5217 moet je WEL aanmaken maar lees nergens in de manual iets over wissels aanmaken dan alleen als je een rijplan in de Ecos zelf hebt. Maar ik werk dus met Koploper......

Greetz Seb

Marklin fan(tasiebaan), stoom, diesels en elocs Duits/Zwitsers, tijdperk III en IV, K rails, CU 6021 met Koploper, en.... genieten als een kind !


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 16 jan 2022 17:36:00
Bericht:

Hallo Seb,

Ik ben weliswaar Leendert niet, maar toch maar even een reactie.
Als je geen wissels aanmaakt in de Ecos zal er niet geschakeld gaan worden op de baan. De Ecos moet weten welke wissels hij moet aansturen. Dat geldt voor elke centrale. De wissels moeten ook in de centrale gedefinieerd zijn.
Bij de Ecos moet je er ook goed op letten dat de configuratie van het wissel in de Ecos klopt met die van het wissel. De truc 'Wissel verkeerd aangesloten' werkt namelijk niet bij de Ecos

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: Seb
Gereageerd: 16 jan 2022 18:38:41
Bericht:

Dankje zeer Dirk....zeer nuttige informatie. Klopt...geen Leendert maar ook n zeer bekende naam. Ik ga morgen meteen aan de slag met deze informatie...is duidelijk. En in principe sluit ik meestal de draden bij foutief aangesloten opnieuw aan zonder dan gebruik te maken van de button " verkeerd aangesloten"....maar neem dat iig meteen mee, voor t geval dat ik dat ( uit luiheid) toch ooit gedaan mocht hebben.

Zeer bedankt voor je duidelijke extra uitleg nav de topic van Leendert.

Greetz Seb

Marklin fan(tasiebaan), stoom, diesels en elocs Duits/Zwitsers, tijdperk III en IV, K rails, Ecos en boosters, 6021,čn.... genieten als een kind !


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 16 jan 2022 19:09:36
Bericht:

Ik heb geen Ecos, maar in de Koploper-handleiding staat:
Wissels en seinen kunnen ook in de centrale worden aangemaakt. Dit is echter niet verplicht voor een goede werking als alleen met de Pc wordt gereden.
Zou dus ook moeten werken zonder dat je de wissels aanmaakt in de Ecos.

groet, Huub


Reageer op auteur: sprinter2012
Gereageerd: 17 jan 2022 16:46:44
Bericht:

Ik heb een wisselstroombaan en rijd met Koploper. Als centrale heb ik de Ecos in gebruik. Ik heb ruim 30 wissels in mijn baan. Geen enkele wissel in de Ecos. Ze worden geschakeld door Koploper.


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 17 jan 2022 20:39:50
Bericht:

Hi All,

Ik heb een simpel TwinCenter als centrale, maar daar moeten de wissels, voor zover ik weet, wel in staan om ze door Koploper te kunnen laten schakelen. Ik ga dat eens testen.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: Seb
Gereageerd: 17 jan 2022 20:47:04
Bericht:

Beste allen, ja dat laatste dacht ik in eerste instantie ook.....in de 6021 met de interface hoefde dat ook niet. Doch.....ik heb t advies van Dirk opgevolgd en dat werkt iig wel nu....wissel- en schakeldecoders krijgen commandos en de wissels schakelen....via koploper. Foutief aangesloten wissels moeten idd wel even op de decoder verandert worden....koploper (9.4) geeft zelfs n melding daarover.

Greetz Seb

Marklin fan(tasiebaan), stoom, diesels en elocs Duits/Zwitsers, tijdperk III en IV, K rails, Ecos en boosters, 6021,čn.... genieten als een kind !


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 17 jan 2022 20:53:00
Bericht:

Hi All,

Even getest en een wissel dat in het TwinCenter niet is gedefinieerd wordt niet aangestuurd als hij in Koploper wordt bediend.
In ieder geval werkt het bij Seb nu ook.


Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Reageer op auteur: Seb
Gereageerd: 17 jan 2022 21:11:45
Bericht:

Ja Dirk, t werkt idd....wel wat werk natuurlijk om de 18 decoders aan te maken....gelukkig eenmalig. Maar ben wel benieuwd waarom t bij Sprinter wel gewoon via koploper werkt. Zoals gezegd....de interface van marklin deed dat ook.....

Greetz Seb

Marklin fan(tasiebaan), stoom, diesels en elocs Duits/Zwitsers, tijdperk III en IV, K rails, Ecos en boosters, 6021,čn.... genieten als een kind !


Reageer op auteur: phdirk
Gereageerd: 17 jan 2022 22:04:08
Bericht:

Hallo Seb,

Dat is inderdaad wel apart, maar het blijft elektronica zullen we maar zeggen. Mogelijk heeft het werken in DCC of Motorola er nog iets mee te maken.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster