Print deze pagina | Sluit het venster

Schakelaars

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6302
Geprint op: 19 aug 2022

Onderwerp:


Auteur onderwerp: Bonaza
Onderwerp: Schakelaars
Geplaatst op: 05 mei 2019 17:29:44
Bericht:

Dag koplopers,

Op mijn treintafel heb ik nog nooit een schakelaar gebruikt. Dat ben ik nu van zin om de verlichting in een kraan automatisch te laten aan gaan. Dus ik ben de handleiding nauwkeurig aan het lezen en bots op de volgende zin in de handleiding van koploper op blz 193.

Zet logische actie
Als een logische waarde vanuit het baanoverzicht een kan krijgen, moet deze optie worden geactiveerd. Onder dit item dient de desbetreffende logische actie geselecteerd te worden.

Hier krijg ik kop nog staart uit. Wat wordt hier mee bedoeld ?

Groeten

Marcel

Reacties:


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 05 mei 2019 19:45:30
Bericht:

Je kunt met een schakelaar in het baanoverzicht de waarde van een logische actie bepalen. Als de schakelaar aan is, is in dat geval de logische actie waar en als de schakelaar uit is, is de logische actie niet waar.

Als je de online-help direct in koploper gebruikt, verschijnt dit als helptekst bij onderhouden baanontwerp -> eigenschappen schakelaars, maar alleen als je ook klikt in dat betreffende invoerveld. in dat invoerveld kies je de logische actie die op de schakelaar moet reageren. En die logische actie moet je dan natuurlijk wel eerst hebben aangemaakt.
Dit is een beetje het nadeel van de handleiding doorlezen, daar staat alles in, inclusief informatie die je normaal gesproken nooit nodig hebt, tenzij je iets heel specifieks zoekt.

Ik gebruik het zelf bijvoorbeeld om de automatisch aansturing van een overweg uit te schakelen. Dan moet ik de overweg met drukknopjes bedienen om te openen en te sluiten, i.p.v. koploper dat voor me doet. Leuk voor kleine kinderen als ze dat zelf kunnen doen. Die overweg werkt met een hele reeks logische acties, waar die schakelaar er een van bepaalt.

Ik hoop dat het zo duidelijk is.

groet, Huub


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 05 mei 2019 22:09:43
Bericht:

Huub en Ben,

Bedankt voor jullie reactie. Ben direkt naar het baanontwerp - eigenschappen schakelaar gegaan. Maar blijkbaar kan ik bij "Zet logische actie" helemaal niets invullen. Het bolletje staat wel goed maar de tekst is licht grijs en niet te selecteren. Waar zie ik over ?

Groeten

Marcel


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 05 mei 2019 22:21:01
Bericht:Download Attachment: Schakelaar.jpg
56,08 KB

Hierbij een scherm afbeelding.

grts

Marcel


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 05 mei 2019 23:28:57
Bericht:

Vermoedelijk heb je nog geen logische actie gemaakt die je kunt zetten. Dat laatste is wel een voorwaarde.
En anders even een backup van je database hier plaatsen.

Groet, Huub


Reageer op auteur: JackvdW
Gereageerd: 06 mei 2019 00:03:04
Bericht:

Hoi Marcel,

Naast de Logische actie heb je dan ook een Speciale actie nodig om de decoder aan te sturen die de lamp in de kraan moet gaan schakelen.

Dus schakelaar zet de Logische actie "waar" die op zijn beurt de speciale actie de decoder met adress x aan zet. Je moet dus ook een decoder uitgang zo instellen dat er een permanente spanning uit komt. In de Speciale actie actie geeft je aan of in in de "Rechte" of "afbuigende" stand is.

Succes, groeten Jack.


Reageer op auteur: hubertus
Gereageerd: 06 mei 2019 10:08:00
Bericht:

Met een schakelaar kun je een functiedecoder direct aansturen, daar heb je geen speciale actie voor nodig. Ook geen logische actie trouwens.
Wil je de verlichting aansturen door iets wat op de baan gebeurt, heb je geen schakelaar nodig. Dat kan ook met een speciale actie of bijvoorbeeld de uitgebreide functieaansturing van een locomotief.
Dus het ligt er een beetje aan wat Marcel wil bereiken of hij zich druk moet maken om het invoerveld waar de helptekst betrekking op heeft.

groet, Huub


Reageer op auteur: Bonaza
Gereageerd: 06 mei 2019 11:29:30
Bericht:

Beste medekoplopers,

Probleem opgelost. Vooral de oplossing van Huub gebruikt. Ik heb helemaal geen schakelaar nodig, ik kan schakelen via speciale actie uiteraard. Had er totaal niet bij nagedacht.

Grts

Marcel


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster