Print deze pagina | Sluit het venster

functies: niet automatisch aan

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6141
Geprint op: 25 jul 2021

Onderwerp:


Auteur onderwerp: jean-paul
Onderwerp: functies: niet automatisch aan
Geplaatst op: 01 nov 2018 15:01:11
Bericht:

ik ben aan het worstelen met de functies en wellicht omdat ik niet begrijp wat toggle is tov aan. Ik heb een treinstel met binnenverlichting, en een trein met sluitverlichting. Ik heb deze functies als altijd aan gedefinieerd. Toch zijn ze standaard uit en moet ik ze via de centrale aanzetten of in koploper rijwindow eerst altijd uit en dan weer altijd aan.
Het treinstel heb ik ook een toggle meegegeven en en 2e toggle na paar seconden waarbij bij voorgenomen vertrek uit een stationsblok een fluit en na paar seconden deur te horen is. Soms schakelt deze actie het binnenlicht aan.

Kortom wie kan me uitleggen hoe je bepaalde functies daadwerkelijk altijd aan kunt zetten.

dank Jean-Paul

met vriendelijke groet,
jean-paul
---
IB II - loconet -h0- 2rail

Reacties:


Reageer op auteur: Wim Ros
Gereageerd: 01 nov 2018 15:19:10
Bericht:

Je kunt bij de Loc bij onderhouden functies voor de binnenverlicihting kiezen voor 'aan' dan is je binnenverlichting op b.v. F1 altijd aan. Even selecteren in je rijwindow.

Je sluitverlichting daar kun je een stuurstand voor gebruiken en die sluitverlichting zit op F0. Of je gebruikt een decoder in je sluitwagen op hetzelfde adres als de loc, dan hoef je er verder niets voor te doen.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus


Reageer op auteur: Agebe
Gereageerd: 01 nov 2018 15:43:50
Bericht:

Jean-Paul,

Eerst de toggle functie, dit moet je zien als een druk knop, die vanzelf weer uit gaat. Dus druk op knop functie gaat aan, knop uit doet niks, opnieuw knop indrukken functie uit. Bij aan gaat bij het drukken op de knop of vinkje de functie aan. bij het opnieuw indrukken van de knop of vinkje weg de functie is dan ook uit.
Voor de goede werking van alle functies van de lok definieer de functies dan uitgebreid. Om deze functies voor de lok te gebruiken kies dan in het lok menu voor functies uitgebreid, als je b.v. het licht in de trein altijd aan wil hebben kies voor licht aan in elk blok.
Om wat verder de functies te gebruiken kan je b.v. kiezen om het blok te kiezen waar b.v. de trein staat op gesteld, je kiest dan binnen verlichting uit, gaat weer rijden binnen verlichting aan. Op mijn baan kies ik de ene keer binnen licht uit langs het perron, en een andere keer licht pas uit op het opstel terrein.
Verder zijn er tal van mogelijkheden om dingen in te stellen.
Je kunt functies na een bepaalde tijd in of uitschakelen. gaat weer rijden, gaat weer rijden werkelijk.
Verder kan je kiezen om een functie een bepaalde tijd aan te zetten een daarna weer uit. (conducteurs fluit)
Dit is voor wat betreft de functies. Als de functies niet naar behoren werken, kan het zijn dat je een vinkje op een verkeerde plek heb gezet.
Probeer gewoon de functies uit. Als je functies altijd aan wilt hebben kies voor in elk blok en dan de functie aan zetten. Je kunt er ook een aantal aanzetten. Maar probeer alle opties gewoon eens uit zodat je ervaring krijgt en uiteindelijk weet wat er gebeurd.

(Koploper met ECOS of IBII met loconet,HSI-88,3x tams booster B1, HO, NS)
Intel core i7 met W10


Reageer op auteur: jean-paul
Gereageerd: 04 nov 2018 12:08:08
Bericht:

dank voor de hulp, het zal nog een beetje try en error zijn. Bijvoorbeeld mijn treinstel (roco plan t) ik zou zeggen dat de settings het binnenlicht aan moeten schakelen. Toch gebeurt dit niet en moet ik handmatig (via centrale of loc eigenschappen) met f7 het binnenlicht aanschakelen. De uitgebreide functie (deur en fluit) werkt wel in het spoorblok (met toggle). Ik zou de indruk krijgen dat ook al staat er aan er 1 keer op de aan/uit knop gedrukt wordt met altijd aan. Dus als het treinstel vorige keer bij verlaten koploper aan stond wordt het bij opnieuw opstarten dus uit (?).
Het sluitlicht van andere trein is op basis van een functiedecoder op f8 via centrale maar krijg daar zelfde idee (is ook gelijkaardig gedefinieerd in koploper).

groet Jean-Paul

Download Attachment: koploperfunctie.jpg
56,02 KB

met vriendelijke groet,
jean-paul
---
IB II - loconet -h0- 2rail


Reageer op auteur: Agebe
Gereageerd: 04 nov 2018 13:42:51
Bericht:

Jean -Paul,

Als ik naar je plaatje kijk staat er achter aan, dit kan je beter op uitgebreid zetten.
En dan in functies het licht aan zetten. B.v. start blok Gaat weer rijden, en daar zet je het licht aan. Als je verder niks doet gaat volgens mij het licht niet meer uit. Totdat je weer in een eind blok komt (is gestopt licht uit). Je kunt het ook op een eenvoudige manier doen zoals Wim aan gaf in het rij window kan je ook het licht aan en uit zetten, kies je daar voor het licht aan, en kies in het pull down menu Alijd. dan blijft het binnen licht ook aan. De keuzes zijn Altijd alleen vooruit alleen achter uit of nooit.(onder functies in het rij-window
Maar ik denk dat je wat flexibeler wilt schakelen kijk dan hoe je het met de deur en fluit hebt gedaan.
Voor het sluit licht heb ik de functie decoder het zelfde adres gegeven als het treinstel. Let wel deze decoder kan alleen korte adressen.
samenvattend: Leef je in met de materie over de functie en functies uitgebreid. Met de help er bij.
Als je het eenvoudig wilt doen met et binnen licht regel het dan met de functies in het rij window van de lok. Zet daar licht op aan en altijd. Dan brandt het licht altijd.

Mvg Ab

(Koploper met ECOS of IBII met loconet,HSI-88,3x tams booster B1, HO, NS)
Intel core i7 met W10


Reageer op auteur: Wim Ros
Gereageerd: 04 nov 2018 16:04:16
Bericht:

quote:
Oorspronkelijk geplaatst door jean-paul


Het sluitlicht van andere trein is op basis van een functiedecoder op f8 via centrale maar krijg daar zelfde idee (is ook gelijkaardig gedefinieerd in koploper).

IB II - loconet -h0- 2railhet sluitlicht zou ik gewoon op F0 aansluiten en zetten bij de functie decoder dan gaat hij gewoon met de lichtfunctie (F0) van de loc mee. Eigenlijk zoals bedoeld is.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster