Print deze pagina | Sluit het venster

Testen van seinen/wissels DCC/Motorola

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=6108
Geprint op: 24 jan 2021

Onderwerp:


Auteur onderwerp: Raoul
Onderwerp: Testen van seinen/wissels DCC/Motorola
Geplaatst op: 30 jul 2018 15:27:43
Bericht:

Beste Koplopers,

Hierbij een vaststelling tijdens het testen van wissels en seinen. Voor alle duidelijkheid: alles werkt perfect tijdens het rijden/spelen/gebruiken van Koploper. Dit onderwerp is ook min of meer verbonden met mijn melding "Seinen DCC/Motorola aansturing" geplaatst op 17 juni 2018 waar toen reeds het testen van de seinen mij op een fout spoor bracht.

Ik heb 1 groep van 4 seinen en 1 groep van 4 wissels van een Motorola naar een DCC decoder overgebracht. Alle andere groepen zijn Motorola gebleven.

- ECOS;
- EDITS schakel en pulsdecoders (Motorola);
- Littfinski schakel en pulsdecoders (DCC);
- Koploper, Instellingen per database, Speciaal digitaal systeem, Functiedecoders seinen = Motorola

- ECOS, alles werkt;
- Koploper, aanklikken van wissels op baanoverzicht werkt voor ALLE wissels;
- Koploper, Testprogramma, Seinen in teststand => ALLE seinen werken bij aanklikken in baanoverzicht;
- Koploper, Testprogramma, Soort decoder = Wisseldecoder(s); Herhalend om en om (testen met alle gebruikte Uitgang nummers) => alle wissels en alle seinen werken BEHALVE de 2 groepen die aan een DCC decoder gekoppeld zijn.

Ik weet dat het protocol een ECOS aangelegenheid is en begrijp dus niet wat er mogelijk misloopt.

Vriendelijke groeten,
Raoul

Reacties:


Reageer op auteur: Agebe
Gereageerd: 30 jul 2018 18:09:17
Bericht:

Raoul,

Kijk even bij instellingen per database en dan bij Speciaal digitaal systeem, Je hebt daar 3 mogelijkheden: Motorola, DCC en default op digitale centrale.
Je kiest dan de optie waar je de meeste van hebt. (Motorola)
In koploper heb je dan de mogelijkheid om per decoder type kiezen welk protocol. daar kies je dan DCC.

Mvg Ab

(Koploper met ECOS of IBII met loconet,HSI-88,3x tams booster B1, HO, NS)
Intel core i7 met W10


Reageer op auteur: PaHaSOFT
Gereageerd: 30 jul 2018 20:41:14
Bericht:

Raoul,

Zo moeilijk kan het toch niet zijn om de documentatie te lezen. Even een quote:

quote:
Werking van seinen
De afbeeldingen die in de centrale staan genoemd, zijn lang niet alle seinstanden die nodig zijn om de seinstelsels juist te tonen. Koploper maakt daarom geen gebruik van deze afbeeldingen. Om de seinen aan te sturen vanuit Koploper moet je het volgende doen:
ˇDefinieer de seinen NIET op de centrale
ˇAls alle seindecoders van hetzelfde type zijn (of DCC of Motorola), stel dan op de centrale (dus niet Koploper) bij "instellingen-2" het juiste start-protocol voor nieuw magneetartikel. In Koploper hoeft niets ingesteld te worden. Bij instellingen per database / systeem specifiek geef je op bij functiedecoders seinen "Default op centrale". Er kan in Koploper verder niets worden ingesteld.
ˇEr zijn verschillende soorten seindecoders. Bij instellingen per database / systeem specifiek moet je opgeven wat op de centrale staat ingesteld als start-protocol voor een nieuw magneetartikel. Deze moeten gelijk zijn aan elkaar. In het baanoverzicht moet je nu bij seinen en draaischijven welk protocol er wordt gebruikt of gewoon het default protocol overnemen uit instellingen per database / systeem specifiek.

Meer als dit kan ik er ook niet van maken. Zo heeft het ooit gewerkt.


Reageer op auteur: Raoul
Gereageerd: 31 jul 2018 20:10:17
Bericht:

Beste Ab en Paul,
Jullie antwoorden gaan in dezelfde richting alhoewel er voor een mix van DCC en Motorola niet direkt staat wat te gebruiken en Ab raad aan van te kiezen waar je er het meest van hebt.

De 442 bladzijden van de 9.3 manual liggen hier afgedrukt en ingebonden naast de PC en worden meermaals doorbladert en dit zeker vooraleer ik een vraag op het forum stel. Dat hoofdstuk op pagina 434 heb ik dus wel degelijk gelezen en toegepast.

Waarschijnlijk ligt de fout bij mij omdat ik de vraag iets te uitgebreid heb gesteld. Vergeet dus alles wat betreft seinen.

Ik stel alleen vast dat een groep van 4 wissels/kruiswissels aangesloten op een DCC Littfinski schakeldecoder niet kan getest worden vanuit Koploper via Testprogramma, Soort decoder = Wisseldecoder(s); Herhalend om en om (testen met alle gebruikte Uitgang nummers).

Groetjes,
Raoul


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster