Print deze pagina | Sluit het venster

Wissels doen het niet

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: https://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=5926
Geprint op: 26 feb 2020

Onderwerp:


Auteur onderwerp: JoopdeMan
Onderwerp: Wissels doen het niet
Geplaatst op: 22 okt 2017 16:33:28
Bericht:

Ik heb een probleem met mijn net nieuw opgezette, uitgebreide (ten opzichte van mijn vorige baan) treinbaan. Eerst op een rijtje wat ik heb:
- Fleischmann Piccolo (2 rail gelijkstroom)
- Roco Multimaus
- s88xPressnetLi (Rosoft)
- 3 x s88SD16-n bezetmeldmodules (Rosoft). Bezetmelders zijn getest
- Wissels aangestuurd d.m.v. servo’s
- Servo’s aangestuurd door een Mardec (DCC-decoder voor Arduino) van ARCOMORA
- De vier nu aangesloten wissels hebben adres 101 t/m 104
- Besturing: Koploper versie 9.2
Het probleem:
Bij het “Automatisch rijden” worden de wissels door Koploper niet omgelegd. Dit gebeurt echter wél als ik in het “Baanoverzicht” met de muis een klikje op een wissel geef. Het gaat ook goed in het testprogramma. Keurig wordt aangegeven dat een servo met een bepaald adres wordt getest. Koploper herkent het adres dus wel.
Wie heeft er enig idee?
Voor de geïnteresseerden heb ik een backup van de database bijgevoegd, met de uitnodiging te kijken of je daarmee een oplossing kunt vinden.
Alvast bedankt voor de reactie.

Joop


Download Attachment: Spoor-en-Helix.zip
5,54 KB

Reacties:


Reageer op auteur: Wim Ros
Gereageerd: 22 okt 2017 16:37:51
Bericht:

Beste Joop, ook hier staat geen enekel wisselstraat in tussen de blokken. Dat het niet werkt is dan ook logisch.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus


Reageer op auteur: JoopdeMan
Gereageerd: 22 okt 2017 16:47:44
Bericht:

Beste Wim,

Ik weet niet wat ik fout doe. Ik heb nogmaals een backup gemaakt en voeg deze aan dit bericht toe evenals een screenshot van het "Baanoverzicht wisselstraten".

mvg Joop

Download Attachment: Spoor-en-Helix.zip
5,53 KB

Download Attachment: Wisselstraaten.JPG
109,67 KB


Reageer op auteur: Wim Ros
Gereageerd: 22 okt 2017 17:00:40
Bericht:

Tja Joop, dus nul wissel ingevuld alle wissels zijn niet geselecteerd, wat ik wel zie is een alternatief bij wisselstraatvolgnummer.

Je hebt geen alternatieven er is maar 1 mogelijkheid om van blok naar blok te rijden.
Dus alles op de juiste manier invullen alleen dan werkt het.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus


Reageer op auteur: Wim Ros
Gereageerd: 22 okt 2017 17:05:57
Bericht:

Als je het goed invult ziet het er zo uit.Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus


Reageer op auteur: JoopdeMan
Gereageerd: 22 okt 2017 17:22:23
Bericht:

Hartelijk dank Wim (nee écht, fijn dat je er naar wilt kijken!). Maar wat ik niet snap is: hoe heb je in het onderste schermpje van de "Tool wisselstraten" die 101 en 102 gekregen? (Ik neem aan dat dat de adressen zijn van de twee wissels in die straat). Ik kan daar nl. niets invullen.

Mvg.
Joop


Reageer op auteur: Wim Ros
Gereageerd: 22 okt 2017 19:57:22
Bericht:

Staat toch keurig beschreven in de help.

quote:
Vastleggen wisselstraten
Bij het vastleggen van een wisselstraat moet je eerst kiezen tussen welke twee blokken deze straat ligt. De blokken kies je als volgt:

· Sleep in het baanontwerp het ene blok naar het andere blok. Een blok kan alleen op een ander blok vallen als bij onderhouden blokken het blok is aangegeven als een vervolgblok van het blok waarmee wordt gesleept.
· In het toolvenster kun je ook kiezen uit de vastgelegde relaties tussen de blokken. Het wordt aangegeven als: van 1 naar 2.

In het baanontwerp wordt het blok 'van' aangeduid met een 'V' en het blok 'naar' wordt aangeduid met een 'N'. Als er eventueel reeds een wisselstraat is vastgelegd tussen deze blokken, wordt deze getoond. Standaard wordt altijd de eerste wisselstraat getoond.

Wanneer je ergens in het baanontwerp waar niets is afgebeeld klikt met de rechtermuisknop, komt er een popupvenster met hierin de keuze of de lijnen van de blokken ook moeten mee kleuren als het blok geselecteerd is voor de wisselstraat. Als deze mogelijkheid is geactiveerd, moet een mooie doorgaande lijn van het ene naar het andere blok zichtbaar zijn.

Het selecteren van een wissel is niet moeilijk: klik met de rechtermuisknop op een wissel. Als het popup-menu toont dat de wissel geselecteerd is, betekent dit dat het wissel is opgenomen in de wisselstraat met de stand zoals deze op dit moment op het scherm zichtbaar is. Om een wissel uit een wisselstraat te verwijderen zet je gewoon deze indicatie uit. Het veranderen van de stand van de wissel gaat eenvoudig door op de wissel te klikken. Pas hierbij wel op bij een Engels wissel. Je ziet vanzelf wel waarom. Dit wissel heeft vier standen.

Het selecteren van een lijn is nog eenvoudiger. Door te klikken op een lijn kan je deze toevoegen aan of verwijderen uit de wisselstraat. Het selecteren van een pijl werkt op dezelfde manier als die van een wissel. Wanneer een pijl is geselecteerd in een wisselstraat, kan ook met behulp van de rechtermuisknop in het popup-menu de pijl worden gespiegeld.

De gekozen wissels komen ook in het overzicht te staan. Deze volgorde wordt ook aangehouden bij het schakelen van de wissels. Het verdient dus de aanbeveling om het wissel waar de trein als eerste overheen zal komen hier als eerste te laten schakelen. De volgorde kan met behulp van 'drag en drop' worden gewijzigd.

Vrijgeven
Alle items van een wisselstraat worden standaard vrijgegeven bij het bereiken van het laatste bezetmeldpunt. Wanneer je hierin verandering wilt aanbrengen, moet je gebruik maken van het aanvullende venster door op de knop 'vrijgave wisselstraat' te drukken. Dit venster wordt apart beschreven. Zie: vrijgave wisselstraten

Meer wisselstraten
Je kunt tussen een 'van' blok en een 'naar' blok maximaal tien verschillende wisselstraten vastleggen. De eerste wisselstraat is de basiswisselstraat en de andere alternatieve wisselstraten. Tijdens het automatisch rijden wordt allereerst gekeken of de wisselstraat met volgnummer 1 geselecteerd kan worden. Is dit niet het geval, dan wordt er gekeken naar de wisselstraat met volgnummer 2, enz. Als er tijdens het vastleggen van de wisselstraat overgeschakeld moet worden naar een ander wisselstraat volgnummer, kun je gewoon met het wisselstraatvolgnummer een ander volgnummer te kiezen. Als er meer dan één wisselstraat gedefinieerd is, krijgt het label voor het wisselstraatvolgnummer een afwijkende kleur. Zo kun je direct zien dat er meerdere wisselstraten vastliggen.

Wanneer je werkt met meerdere wisselstraten kan het soms wenselijk zijn om een reeds ingegeven straat te verplaatsen naar een ander volgnummer. Dit kan je doen door met de rechtermuis te klikken op het wisselstraatvolgnummer. Er volgt een popup-menu, waarbij de keuzes voor zich spreken.
Maar je zet het schermpje voor en je wijst het wissel aan en klikt op je rechtermuis knop en daarna op geselecteerd. Goed opletten dat de wisselstand goed is het gele lijntje moet doorlopen.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus


Reageer op auteur: JoopdeMan
Gereageerd: 22 okt 2017 20:15:35
Bericht:

Wim, het werkt!!!
Hartstikke bedankt.
Zo, nu kan ik verder bouwen. Er moet nog een helix (klimspiraal) en een schaduwstation gemaakt worden. Wat een heerlijke hobby!

Met vriendelijke groeten,

Joop


Reageer op auteur: remunj
Gereageerd: 23 okt 2017 16:09:31
Bericht:

Joop een tip. Lees de beginnershandleiding van Chris Burger eens door.
Daar staat stap voor stap wat je moet doen.
Ook het aanmaken van wisselstraten.

Gr.
eric


Reageer op auteur: JoopdeMan
Gereageerd: 23 okt 2017 19:21:28
Bericht:

Bedankt, Eric,
Ga ik doen. Hij staat inmiddels op mijn laptop.

Met vriendelijke groeten,

Joop


Koploperforum Digitale Treinbesturing : https://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster