Koploperforum Digitale Treinbesturing Aktieve Gebruikers: 125 / Bezoekers Vandaag: 212
Hoogste aantal aktieve gebruikers: 126
Google


Koploperforum Digitale Treinbesturing
Startpagina | Mijn bestanden | Profiel | Registreer | Recente onderwerpen | Leden | Zoeken | FAQ
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:
Selecteer taal
Wachtwoord opslaan
Wachtwoord vergeten?

Modelspoorwijzer.net

 Alle forums
 Koploper
 Beginners
 Wissels sturen (2)
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Auteur Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  

jhaterlaak

Netherlands
8 berichten

Geplaatst - 21 jan 2017 :  13:21:19  Toon profiel  Bezoek de homepagina van jhaterlaak  Reageer met citaat
Beste mensen,
Het probleem waar mijn vraag over gaat is al voor een deel in 2015 behandeld, maar ik begrijp dat je geen oude draadjes mag oppakken, vandaar dus maar een nieuw topic.
Mijn modelbaan is nu fysiek klaar, ingericht voor ongeveer dertig treinen, maar er zullen er maximaal vier of vijf tegelijk gaan rijden, anders word je helemaal gek. Koploper is ingericht en ik ben nu aan het testen. Een van de laatste, maar ook vervelendste hobbels is dat wissels soms traag reageren, met name als er meer dan twee treinen rijden. De trein rijdt dan het verkeerde blok in. Dat resulteert dus in een spookmelding. Vaak gebeurt het ook dat het wissel pas gezet wordt als de trein al door het wissel rijdt, met alle gevolgen. Het gaat om een paar Rocowissels in de schaduwbaan, oudjes maar doen het op de centrale goed, en een paar de paradebaan met servootjes. Ik heb de betreffende wissels al een hogere schakeltijd gegeven in Koploper (800ms), maar het mag niet helpen. Wat me wel opvalt is dat de wissels zijn die geplaatst zijn tussen boosterovergangen, maar ik betwijfel of dat er wat mee te maken heeft. Wel wil ik melden dat in het schaduwstation de "oude" loconetmelders van Wim Ros zitten. Dan krijg je een boosterovergang en tevens naar de nieuwere melders van Wim Ros en daarna een boosterovergang met melders van Uhlenbrock (63320). Maar nogmaals, ik betwijfel of dat de oorzaak is, maar je weet maar nooit.
In het topic van 2015 adviseerde Dirk (PHDirk) om te werken met logische acties en speciale acties. Dat heb ik gedaan in het schaduwstation. Resultaat is echter dat het wissel verkeerd gezet wordt. De wissels staan correct, in de centrale staat recht voor recht en krom voor krom, in Koploper ook, maar het wissel zet hem met de Speciale actie dan toch andersom. Die speciale acties heb ik dus maar weer op non-actief gezet.
Ik rijd met Loconet, drie boosters en IB-Basic. Schakeldecoders (63410) van Uhlenbrock voor de schaduwbaan en met de servodecoders van Digikeys voor de paradebaan.
Iemand enig idee?
Ik heb heel veel problemen zelf kunnen oplossen door dit forum te raadplegen, maar hier kom ik echt niet uit
Hartelijke groet,
Joop


Download Attachment: Laakpolder.bck
169,72 KB

Joop

Een dag niet gespoord is een dag niet geleefd

Wim Ros

Netherlands
5149 Posts

Geplaatst - 21 jan 2017 :  14:43:10  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Joop,

Wissels kunnen en mogen nooit schakelen als de trein er al op of over heen staat. Koploper is ook zo gemaakt dat dit niet voor zal komen.

Koploper remt de trein af of laat hem stoppen als de wisselstraat nog niet is gezet.

Het ophogen van de schakeltijd in koploper werkt alleen maar vertragingen in de hand, die zet je het beste op 200 of 250 ms.

Wissel met speciale acties schakelen in de rijbaan is een slecht plan en daar is de speciale actie niet voor. Je kunt er wel een overweg mee bedienen en een ontkoppelrail, maar beter geen wissels in de baan, wat ook helemaal niet nodig is als je koploper op de huiste manier gebruikt.

Mvg
Wim.

PS.: een oud draadje oppakken moet zelfs als het om hetzelfde probleem gaat, blijft het overzichtelijk, en staat alle info bij elkaar.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
5149 Posts

Geplaatst - 21 jan 2017 :  15:18:48  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Goed, stap 1 is stel koploper goed in.

Stap 1 zet de tijd op nul bij pauzes tussen opdrachten die staat nu op 250ms

Zet de wisselbekrachtingstijd op 200ms en haal alle persoonlijke tijden weg bij de wissels zelf gewoon op NUL laten, die instellingen.

Dan het initialiseren bij opstarten dat hoeft niet heen en weer, vinkje daar weg.
Vinkje we bij 2 stappen.
Waarom moeten de wissels terug naar hun default stand??

Door je eigen instellingen maak je het zo traag als door een verstopt theezeefje.

Mvg
Wim.



Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus

Bewerkt door Wim Ros op 21 jan 2017 15:19:31
Ga naar bovenaan de pagina

phdirk

Netherlands
1893 Posts

Geplaatst - 21 jan 2017 :  22:36:55  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Joop en Wim,

In mijn antwoord uit 2015 geef ik inderdaad aan voor sommige wissels speciale acties te gebruiken. Dat was eigen een beetje een truc.
Ik had toen op de baan een paar korte blokken en te lange treinen. Ik had toen de acties bij een te lang blok nog niet ingeregeld en zorgde ervoor met speciale acties dat de wissels niet geschakeld werden.
Inmiddels alles netjes geregeld met bezethouden bij te lange treinen.

Met beste groeten
Dirk
HO=TC
Ga naar bovenaan de pagina

jhaterlaak

Netherlands
8 Posts

Geplaatst - 21 jan 2017 :  23:49:37  Toon profiel  Bezoek de homepagina van jhaterlaak  Reageer met citaat
Hallo Wim en Dirk,
Dank voor jullie antwoord.
Ik heb de wissels in Koploper ingesteld zoals Wim heeft geadviseerd om te doen. Vervolgens heb Ik eerst een poosje maximaal 1 trein laten rijden en daarna 2. Er is nog 1 wissel die laat reageert. Het blok voor het wissel is lang genoeg, dus dat is het probleem niet. Ik ga daarna telkens 1 extra trein laten rijden tot maximaal zes. Kijken of dat zo gaat.
De logische acties en speciale acties heb ik verwijderd. Ik ga ze nog wel gebruiken voor de ontkoppelaars, maar eerst (bijna) foutloos rijden, dan de volgende stap.
Hartelijke groet,
Joop


Joop

Een dag niet gespoord is een dag niet geleefd
Ga naar bovenaan de pagina

phdirk

Netherlands
1893 Posts

Geplaatst - 22 jan 2017 :  13:40:47  Toon profiel  Reageer met citaat
Hallo Joop,

Wat bedoel precies dat het wissel te laat reageert. Normaal gesproken zet Koploper eerst alle wissels en laat dan pas de trein rijden, zoals Wim ook al heeft aangegeven. Als de wissels nog niet gezet zijn, zou de betreffende trein af moeten remmen en weer moeten versnellen als het wissel is gezet.
Misschien helpt het nog als je twee blokken vooruit kijkt. Koploper kijkt dan niet alleen naar het eerst volgende blok om de wissels te zetten, maar ook naar het daaropvolgende blok. Dat heeft het voordeel dat de wissels voor de gekozen blokken al goed staan als de trein rijdt.
Dit kun je instellen bij [Algemeen]=>[Instellingen per database]=> Tabblad [Seinen/Wissels] en dan 'Extra blokken vooruit' op 1 zetten. Als je straks met seinen gaat rijden, moet dit sowieso zo ingesteld worden om de seinen goed te laten werken.



Met beste groeten
Dirk
HO=TC
Ga naar bovenaan de pagina

Wim Ros

Netherlands
5149 Posts

Geplaatst - 22 jan 2017 :  16:24:28  Toon profiel  Bezoek de homepagina van Wim Ros  Reageer met citaat
Joop,

Dan ben ik eigenlijk wel heel benieuwd naar welk wissel dat dan is en van welk blok naar welk blok de trein dan gaat?
Oftewel even aangegeven en je aangepaste database erbij zetten.

Mvg
Wim.


Alleen de waarheid ligt in het midden

s88SD16-n s88XPressNetLI LocoNet-Interface s88LN xTreme Keerlus
Ga naar bovenaan de pagina

jhaterlaak

Netherlands
8 Posts

Geplaatst - 29 jan 2017 :  00:57:09  Toon profiel  Bezoek de homepagina van jhaterlaak  Reageer met citaat
Beste mensen,
Dirk schreef:
quote:
[Algemeen]=>[Instellingen per database]=> Tabblad [Seinen/Wissels] en dan 'Extra blokken vooruit' op 1 zetten

Deze instelling stond bij mij al op 2

M.b.t. opmerking van Wim,
Ik heb geprobeerd een patroon te ontdekken, omdat het leek dat het wissel te laat reageerde en op of, zo leek het, als het eerste draaistel net voorbij het wissel was pas in de goede stand kwam. Het gebeurde ook iedere keer als daarvoor een trein over het wissel had gereden met de stand afgebogen. Vanuit mijn hoek zag ik wel dat het Engelse kruiswissel weer terug ging in de stand rechtdoor, maar alleen het deel waar ik tegenaan keek. Waar de trein vandaan kwam stond nog in gebogen. De trein reed over het wissel sloeg af waardoor de weigerachtige wisseltongen toch nog een duw kregen en de rest van de trein rechtdoor ging. Een tweesporenbeleid dus.
De kruiswissel is een H0 Profi van Fleischmann. Omdat die wisselspoelen zo slecht werken had ik servodecoders met servootjes gekocht. Nou blijkt dat de de servo wel de tongen van de oostkant aantrekt, maar die van de westkant niet. Een kwestie van wat nauwkeuriger instellen dus. Ik was daar altijd een beetje voorzichtig mee omdat ik het het palletje van het wissel er niet uit wilde trekken als de servo te ver draaide en ook de servo niet onnodig veel weerstand te laten ondervinden.
Hartelijke groet,
Joop



Joop

Een dag niet gespoord is een dag niet geleefd
Ga naar bovenaan de pagina
  Vorig onderwerp Onderwerp Volgend onderwerp  
 Nieuw onderwerp  Reageer op onderwerp
 Printversie
Ga naar:
Koploperforum Digitale Treinbesturing Problemen bij het forum? Stuur een email. Conrad
Bestel hier en steun het forum!
© EKweb 2006
Ga naar begin van deze pagina