Print deze pagina | Sluit het venster

Hoe snel vertraagt een snelrijdende lok?

Geprint door: Koploperforum Digitale Treinbesturing
Webadres onderwerp: http://www.koploperforum.nl/topic.asp?TOPIC_ID=5668
Geprint op: 25 mrt 2019

Onderwerp:


Auteur onderwerp: Marcobello
Onderwerp: Hoe snel vertraagt een snelrijdende lok?
Geplaatst op: 07 nov 2016 21:04:37
Bericht:

Beste mensen,

In Koploper kun je bij "onderhouden treintypes" zetten hoe snel (in seconden) een treintype (de loks die daartoe behoren)moet(en) vertragen van 50 km/uur tot 0. Maar kun je ook instellen hoe snel dat moet gebeuren van hogere snelheden tot 50? Ik vraag dat omdat ik mijn loks korter doe afremmen van 50 tot 0. Dan komen ze goed voor het sein tot stilstand, maar zo te zien vertragen ze dan ook sneller van 120 tot 50 of 60 om hun gemiddelde snelheid aan te nemen en juist dat zou voor mij dan weer wat trager moeten kunnen.

Groetjes - Marc

Reacties:


Reageer op auteur: JackvdW
Gereageerd: 08 nov 2016 02:49:14
Bericht:

Hoi Marc,

Er is geen aparte waarde voor boven de 50, het is een massa simulatie en de massa van de trein wijzigt natuurlijk niet. Wat jij bedoelt is dat de machinist in het begin wat minder remt en later pas forser en dat zit er helaas niet in. Misschien kan je je gemiddelde en minimum snelheid wat lager zetten zodat de tijden wat hoger kunnen worden.

De instelling "Remvertraging 50 > 0" is een "willekeurig" gekozen waarde en had net zo goed 100 > 0 kunnen zijn, alleen krijgt de ingevulde tijd daarbij dan natuurlijk ook een 2 keer zo hoge waarde voor dezelfde remvertraging.

Met andere woorden, de ingestelde vertraging geld ook voor als je van een hogere snelheid afremt. Als je vanaf 100 kMh afremt duurt het 2 x zo langs als de ingestelde waarde.

De enige afwijking die KL hierop doet is bij het leren remmen als de remweg te kort is, dan zal de remvertraging stapsgewijs (leren remmen proces) in procenten (bv. 75% van de remvertraging) worden verkort tot er wel binnen de beschikbare afstand netjes gestopt kan worden.
Dit treed meestal alleen op bij de hoogste snelheidsstappen waar de remweg net te lang is. Alleen bij deze stappen wordt dan sneller afgeremd. Dit wordt ook allemaal netjes per treintype onthouden.

Hopelijk kan je wat met dit verhaal,

Groeten Jack.


Reageer op auteur: Marcobello
Gereageerd: 08 nov 2016 12:44:40
Bericht:

Dat is duidelijk, Jack.

Ik wou inderdaad de lok aanvankelijk rustiger zien remmen. Ik kan wellicht nog wat proberen te spelen met de geprogrammeerde snelheidscurve in de decoder van de lok.

In ieder geval bedankt voor je reactie.

Marc


Reageer op auteur: dentheo
Gereageerd: 08 nov 2016 14:12:13
Bericht:

Ik weet niet of dat het antwoord is op het probleem.
Want dan moet je terug ijken en rijdt koploper uiteindelijk weer hetzelfde...

Theo vanop de heide.
N+SX+kpl+kplRsd


Reageer op auteur: Marcobello
Gereageerd: 09 nov 2016 10:27:27
Bericht:

Theo,

Wat je zegt klopt inderdaad.
Ik heb de curves van mijn loks zo geprogrammeerd dat er meer stappen worden gezet als ze trager rijden en minder stappen (van de 28) als ze sneller rijden, maar dat heeft tot gevolg dat ze bij het afremmen op hogere snelheden maar een paar tussenstapjes zetten .. ga een beetje experimenteren.

Marc


Koploperforum Digitale Treinbesturing : http://www.koploperforum.nl/

© EKweb 2006

Sluit venster